Un nou proiect finanțat de UE și SUA în combaterea corupției și modificarea legislației. Care sunt instituțiile beneficiare

Anticoruptie.md
15/09/2020

Un nou proiect, susținut de Consiliul Europei, în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA, a fost lansat, luni, la Chișinău. Proiectul „Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”,  cu un buget de 250 mii de dolari, are drept scop combaterea corupției la nivel național și este conceput ca să producă un impact legislativ și instituțional, prin modificarea cadrului legislativ și punerea în practică a recomandărilor restante sau parțial implementate din cea de-a patra rundă de evaluare a Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).  

În cadrul evenimetului online de lansare a proiectului au participat E.S. Derek J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, dl Gianluca Esposito, Șef al Departamentului Acțiune împotriva Corupției, Secretar executiv al GRECO, dna Giulia RE, Șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău. În deschiderea evenimentului, oficialii instituțiilor implementatoare au accentuat importanța acestui proiect în cadrul tuturor instituțiilor beneficiare, dar și așteptările pe care le au în contextul realizării angajamentelor comune propuse în vederea  contracarării corupției în Republica Moldova.

Beneficiarii și partenerii proiectului sunt Autoritatea Națională de Integritate, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, organizațiile societății civile, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Justiției.

„Îmi doresc să devenim mult mai vocali la nivel național și internațional, dar și mai eficienți în procedurile control, prin modificarea cadrului legislativ din domeniu, inclusiv al aspectului cu privire la excluderea posibilităților de declarare a averii de către înalți funcționari la prețuri derizorii” a declarat Rodica Antoci, Președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI). 

În cadrul acestui proiect, ANI va beneficia de instruiri pentru inspectorii de integritate cu privire la colectarea de probe și prezentarea cazurilor în instanțe; identificarea tranzacțiilor fictive (expertize și practici străine), ateliere de lucru pentru prezentarea concluziilor și descrierea modalităților de implementare a recomandărilor propuse, suport în dezvoltarea unui curs de instruire electronică (E-Learning) privind Codul de Conduită și Etică Profesională pentru Judecători și Procurori. De asemenea, experții europeni vor revizui cadrul legislativ privind depunerea declarațiilor de avere și interese personale, vor evalua funcționarea ANI, urmând să fie elaborate și un set de recomandări, etc.

Timp de 18 luni proiectul va oferi asistență în reformele legislative, reformele de politici și cele instituționale, abordând recomandările restante din cea de-a patra Rundă de Evaluare a Grupului de state împotriva corupției a Consiliului Europei (GRECO). În acest scop, proiectul va desfășura un set cuprinzător de activități, în domeniul sistemului de integritate pentru judecători și procurori în vederea sporirii eficienței regimului de declarare a averii în Republica Moldova.

Proiectul a fost lansat de Consiliul Europei, Biroul Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii și Departamentul de Stat al SUA. Activitățile vor fi implementate de către Direcția Criminalitate Economică și Cooperare a Consiliului Europei timp de 18 luni, bugetul fiind de 250 mii de dolari.  

Anticoruptie.md
15/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii