DOC // Un offshore, traficant de arme, are pretenții financiare față de Aeroportul Internațional Mărculești

Ilie Gulca
29/09/2020

S-Profit Ltd, un offshore din Marea Britanie, are pretenții financiare în valoare de peste 4 milioane de lei față de Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Mărculești. Litigiul dintre S-Profit Ltd și Aeroportul Internațional Mărculești a apărut după ce offshore-ul britatic a plătit întreprinderii moldovenești 216.150 de dolari (peste 3.661.000 de lei) pentru achiziționarea a 1.390 de rachete nedirijate de aviație de tip S-8.    

ÎS Aeroportul Internațional Mărculești a organizat, la 28 iulie 2015, o licitație cu strigare pentru vânzarea de rachete nedirijate de aviație de tip S-8. Lotul în cantitatea de 1.390 de bucăți a fost adjudecat de compania S-Profit Ltd. Aeroportului Mărculești avea drept de proprietate asupra acestor rachete în baza unui ordin al Ministerului Apărării nr. 289 din 3 iunie 2015.

Astfel, pe 28 iulie 2015, Aeroportul Mărculești, în calitate de vânzător, și S-Profit Ltd., în calitate  de cumpărător, au încheiat un contract de vânzare-cumpărare. În urma semnării contractului cu pricina, S-Profit Ltd a transferat în conturile bancare ale Aeroportului Internațional Mărculești 216.150 de dolari (peste 3.661.000 de lei).

Numai că rachetele cu pricina nu au fost livrate offshore-ului britanic. Conform Hotărârii Guvernului nr. 606/2002, pentru efectuarea livrării armamentului, este obligatorie o autorizație de export a mărfurilor strategice. Instituția care emite astfel de autorizații este Comisia Interdepartamentală de Control asupra Exportului, Reexportului, Importului și Tranzitului de Mărfuri Strategice din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Prin urmare, până în prezent, ÎS Aeroportul Internațional Mărculești nu a livrat lotul de rachete din motivul lipsei autorizației de export. Acest fapt a generat, conform prevederilor contractuale, penalități de întârziere în valoare de 245.330 de dolari, peste 4 milioane de lei, calculate de către cumpărător la 5 noiembrie 2018. Deci, valoarea pretențiilor S-Profit o depășește pe cea a rachetelor pentru care a plătit.

Același offshore a fost câștigător al licitației pentru vânzarea complexelor de rachete S-125. S-Profit Ltd a plătit, în februarie 2016, 660.000 de dolari pentru complexele cu bucluc. Această tranzacție este investigată de procurorii PCCOCS. Foștii factori de decizie ai Aeroportului Internațional Mărculești sunt acuzați că și-au depășit atribuțiile de serviciu.

Un raport al Amnesty International precizează că firma S-Profit Ltd a făcut afaceri cu armament în Sudanul de Sud, zonă de conflict militar în 2013–2020. Directorul S-Profit, cetățeanul ucrainean Artem Zabora, a negat inițial pentru Amnesty International implicarea companiei în traficul de arme. Numai că atunci când i-au fost prezentate documente în care S-Profit apare ca furnizor, Zabora a refuzat să mai răspundă. 

Reporterii OCCRP au scris că S-Profit Ltd este o companie asociată unei companii ucrainene mai mari, Techimpex, care vinde, repară și modernizează echipament militar.

Ilie Gulca
29/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii