„Un pas revoltăror”. Ministerul de Externe de la Moscova a reacționat la interdicția autorităților ucrainene pentru mașinile cu numere transnistrene

Ilie Gulca
02/09/2021
Captura web

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat decizia autorităților ucrainene „revoltătoare”. Moscova a acuzat Kievul că acționează în detrimentul intereselor lor și ale propriilor cetățeni, îndeplinind „indicațiile curatorilor săi”. Ucraina a interzis începând cu 1 septembrie accesul pe teritoriul său pentru mașinile cu numere transnistrene.

„Acțiune de blocadă ale Kievului față de Transnistria vor avea un impact negativ asupra procesului de reglementare a conflictului de pe Nistru, vor duce la «нет» toate eforturile pentru restabilirea dinamicii pozitive a acestuia”, a amenințat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, adăugând că asemenea acțiuni „discreditează complet Ucraina în calitate de participant al negocierilor în formatul 5+2”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a făcut apel către UE să reacționeze la acțiunile Ucrainei și „să îi dea o apreciere adecvată comportamentului acesteia”.

„Pesemne că lupta cu propria populație și cu cetățenii ucraineni, care locuiesc în teritoriile apropiate, este un semn distinctiv al politicii actualei conduceri a Ucrainei, în detrimentul propriilor interese, îndeplinind indicațiile curatorilor străini. În urma blocadei inumane de apă a Crimeii și izolării social-economice a Donbasului, politicienii ucraineni au procedat la înăbușirea locuitorilor Transnistriei”, a mai subliniat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Pe 31 august, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat că începând cu 1 septembrie va admite în traficul internațional doar mijloacele de transport din Transnistria care vor avea numere de înmatriculare neutre.

Vama din Odesa a respins informația conform căreia Ucraina a decis să amâne interdicția pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene.

Anterior a apărut în presă informația că Ucraina a amânat interdicția până pe 10 ianuarie 2022.

Ilie Gulca
02/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii