Un primar din raionul Călărași a semnat contracte de achiziții cu firma soției sale

Ilie Gulca
29/07/2020
Foto: ipn.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că un primar din raionul Călărași a semnat contracte de achiziții cu firma soției sale pentru achiziționarea unor obiecte de inox. 

Mai exact, în 2019, alesul local, conform materialelor din dosar, ar fi semnat două contracte de achiziții, în valoare totală de peste 35.000 de lei, cu o firmă fondată și administrată de soția acestuia. Conform primului contract, primăria ar fi achiziționat obiecte de inox de la firma soției primarului. Cel de-al doilea contract de achiziție, cu o valoare mai mică, a fost semnat prin intermediul unei terțe persoane de către directoarea grădiniței din localitate.

În urma acestor acțiuni, inspectorul de integritate a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin încheierea personală a contractului de achiziție a obiectelor de inox și încheierea contractului de achiziție de valoare mică, prin intermediul unei terțe persoane, cu firma soției sale.

Din cauza că alesul local nu a declarat în scris conflictul de interese la ANI și nu a așteptat o soluție în cauzele cu pricina, el riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, pentru o perioadă de trei ani.

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, fostul primar ar putea să fie inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI. Este vorba de Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică.

Ilie Gulca
29/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii