Un procuror din Chișinău „a uitat” să declare două apartamente și zeci de mii de lei

Marcela Meglei
23/02/2021

Procurorul Vitalie Călugăreanu de la Procuratura municipiului Chișinău a omis să indice în declarația sa de avere trei imobile deținute de familia sa, precum și câteva zeci de mii de lei care i-au intrat în conturi. Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, iar acuzatorul riscă dosar penal.

În cadrul controlului averii, inițiat în anul 2019, inspectorii de integritate au constatat că în declarațiile de avere și interese personale, depuse în perioada 2016-2018 lipsesc unele date. „La completarea declarațiilor, procurorul a omis să includă veniturile sub formă de alimentare card cu numerar pe conturile bancare deschise pe numele său, în mărime totală de circa 34 de mii de lei și trei bunuri imobile, deținute de familia acestuia – două apartamente și cota-parte 1/38 din încăperea nelocativă, toate amplasate în municipiul Chișinău”, se arată într-un comunicat al ANI.

În apărarea sa, procurorul a subliniat că o parte din banii care i-au intrat în conturi au fost utilizați pentru tratamentul unei rude, apartamentele pe care nu le-a raportat sunt în proprietatea părinților, respectiv socrilor săi, iar cota-parte din încăperea nelocativă nu a fost trecută pe hârtie pentru că nu știa despre ea, fiind în divorț cu soția. Alte omisiuni au fost făcute din imprudență, a mai declarat procurorul. Inspectorul de integritate a respins o parte dintre argumentele prezentate de acuzator din lipsa probelor concludente.

Deoarece, includerea unor date incomplete în declarațiile de avere denotă prezența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de „fals în declarații”, inspectorul de integritate a remis un denunț la Procuratura Generală pentru examinarea cauzei sub aspect penal.

Totodată, procurorul are termen de 30 de zile pentru a rectifica declarațiile de avere în care a admis aceste omisiuni.

Marcela Meglei
23/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii