Un promotor al bisericii ruse în Republica Moldova, decorat de Igor Dodon

Julieta Savițchi
11/05/2020

Nicolai Florinski, parohul bisericii cu hramul Sfântul mucenic Gheorghe din Chișinău, a fost decorat duminică de președintele Igor Dodon cu Ordinul de onoare. Nicolai Florinski este și președintele Soborului comunității ruse din Moldova, iar biserica în care propăvăduiește este singura din Chișinău, în care liturghiile se oficiază doar în limba rusă.

„L-am felicitat pe parohul bisericii, protoiereul Nicolai Florinski, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la naștere și 30 de ani de slujire arhierească, urându-i multă sănătate și ajutorul Domnului în activitățile sale. Cu această ocazie și pentru merite în opera de renaștere spirituală și morală a societății, contribuție la promovarea valorilor și la menținerea patrimoniului duhovnicesc, am conferit protoiereului Nicolae Florinski Ordinul de Onoare”, a anunțat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Nicolai Florinski este președintele Soborului comunității ruse din Moldova de mai bine de două decenii, iar pe parcursul anilor s-a manifestat ca promotor al valorilor culturale rusești și apărător al drepturilor etnicilor ruși. Preotul este deseori participantul diferitor conferințe la care sunt dezbătute problemele etnicilor ruși.

Acesta a optat pentru drereptul etnicilor ruşi de a obţine mai simplu cetăţenia rusă. „După o perioadă îngheţată în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, acum observăm o evoluţie şi asta ne bucură, fiindcă cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova a fost şi este Rusia”, a declarat Nicolai Florinski în cadrul unei conferințe.

În 2016, Nicolai Florinski a îndemnat moldovenii să se abțină de la protestele antiguvernamentale pentru a evita „vărsările de sânge”. „Mă adresez celor care vor să protesteze. În niciun caz, nu vă lăsați provocați și țineți minte că suntem creștini ortodocși. De aceea, în inimile noastre trebuie să predomine pacea. Dumnezeu ne-a binecuvântat să ne iubim unul pe altul. Nu dă Doamne să fie vărsări de sânge sau bătăi repetate”, a declarat atunci preotul Florinski.

Julieta Savițchi
11/05/2020

Comentarii