Una din șapte fete din Republica Moldova a fost expusă violenței sexuale până la vârsta de 18 ani

Anticoruptie.md
12/08/2020
thestatesman.com

Una din șapte fete și unul din 20 de băieţi din Republica Moldova au fost expuși violenţei sexuale până la vârsta de 18 ani. Numărul celor au beneficiat de servicii de reabilitare este extrem de mic - doar patru la sută din fete și un băiat dintr-o sută. Sunt datele unui sondaj privind violența împotriva copiilor și tinerilor în Republica Moldova, coordonat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Maladiilor.

În cele mai recente cazuri de violență sexuală abuzatorii raportați au fost soțul/ soția, concubinul/ concubina, iubitul/ iubita sau partenerul/ partenera romantică. Printre fetele cu vârsta de 13-17 ani, care au fost supuse violenţei sexuale în ultimele 12 luni, cel mai des întâlnit abuzator a fost prietenul, iar în cazul băieţilor - un coleg de clasă sau de școală. Atât fetele, cât și băieții au fost abuzați cel mai des la școală.

Tinerii care au fost supuși violenţei sexuale în ultimele 12 luni în majoritatea cazurilor au avut parte de mai multe incidente. Circa jumătate din fete și trei băieți din cinci care au fost supuși violenţei sexuale în ultimele 12 luni au avut prima experienţă de violenţă sexuală la vârsta de 14-15 ani. 

Studiul VACS Republica Moldova 2019 este primul studiu reprezentativ la nivel naţional bazat pe chestionare aplicate în gospodăriile respondenţilor, care estimează prevalenţa violenţei sexuale, fizice și emoţionale împotriva copiilor și tinerilor în ţară. Datele din studiul VACS Moldova sunt menite să informeze programele și politicile pentru a stopa toate formele de violenţă împotriva copiilor și astfel să servească drept un exemplu pentru alte ţări în valorificarea datelor de calitate înaltă pentru stimularea acţiunilor întru prevenirea violenţei și oferirii de servicii victimelor.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Studiul privind Sănătatea și Bunăstarea Tineretului în Moldova „Sănătatea Mea”, finanțat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și implementat de către misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, IMAS, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Maladiilor (CDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Anticoruptie.md
12/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii