Uniunea Europeană a acordat Guvernului Republicii Moldova 30 de milioane de euro drept asistență macrofinanciară

Crina Dumitriu
08/11/2019
CIJM

Guvernul Republicii Moldova a recepționat vineri prima tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene. Este vorba despre un grant în valoare de 10 milioane de euro,  care va fi direcționat la finanțarea deficitului bugetar. Celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane euro vor fi acordate sub formă de împrumut și 40 milioane euro - sub formă de grant, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. 

Ministerul Finanțelor a anunțat că la 7 noiembrie 2019 au fost recepționate două tranșe din suportul bugetar în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de Guvern în domeniul poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale.

Cu sprijinul UE Ministerul Afacerilor Interne a reușit să continue modernizarea și profesionalizarea structurilor polițienești. De asemenea, grație suportului din partea UE, Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin investiții în agricultură, crearea grupurilor de producători agricoli și acordarea ajutorului necesar unităților agroalimentare în comerțul cu UE. Finanțarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaționale și ale UE privind siguranța alimentelor. Programul UE a sprijinit și inițiativele de dezvoltare rurală.

Uniunea Europeană a stopat finanțarea mocrafinanciară pentru Republica Moldova în timpul guvernării Partidului Democrat din cauza mai multor derapaje antidemocratice, inclusiv în domeniul Justiției.  

 

 

Crina Dumitriu
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii