Uniunea Europeană va aloca 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic pentru lupta cu COVID-19

Anticoruptie.md
30/03/2020
CIJM

Uniunea Europeană va aloca 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic ca să le ajute să facă față nevoilor celor mai urgente legate de pandemia de coronavirus. Alte până la 700 de milioane de euro vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, a anunțat luni Comisia Europeană.

Comisarul UE pentru extindere și bună-vecinătate Olivér Varhelyi a spus, citat într-un comunicat de presă remis de Comisia Europeană, că fondurile sunt destinate nevoilor imediate ale sistemelor de îngrijire medicală din cele șase țări, ca și nevoilor pe termen mai lung ale celor mai vulnerabile categorii sociale și întreprinderilor mici și mijlocii, care alcătuiesc „coloana vertebrală” a economiei în statele respective:  

Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, ci și pentru țările partenere, precum Moldova. Trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Pachetul de astăzi răspunde atât nevoilor imediate ale sistemelor de sănătate, cât și nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile ale societății și pentru întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări”.

Comisia Europeană va sprijini furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi aparate de respirație asistată, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alocă 30 de milioane de euro pentru a asigura în săptămânile următoare procurarea și distribuirea eficientă a bunurilor în sistemele de sănătate din cele șase țări. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare a populației.

Totodată, Comisia pune la dispoziția organizațiilor societății civile mai mult de 11,3 milioane de euro sub formă de granturi mici. Fondurile în cauză deja sunt accesate prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum și prin sprijinirea instruirii la distanță în școli. Până la vară, inclusiv ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al Parteneriatului Estic”, destinat celei mai afectate părți a populației prin sprijinirea societății civile și, în special, subvenționării celor mai mici organizații locale.

În afară de aceasta, Comisia lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale (IFI) și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE. Răspunsul european coordonat pentru economia reală, inclusiv IMM-urile, stabilește, în special, lansarea unui nou program de sprijin de 100 de milioane euro pentru acordarea unor credite de impulsionare a afacerilor după criză. Pe lângă aceasta, se prevede facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane EUR pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa „EU4Business”.

UE și-a mobilizat în actuala criză principalul instrument de risc, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (EFSD), în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, cu 500 de milioane de euro disponibile pentru țările din vecinătatea UE. Acest lucru va oferi rapid mijloace financiare în statele respective, inclusiv prin intermediul fondurilor rulante, al finanțelor comerciale sau al serviciilor de creanță. Acest sprijin vine suplimentar la asistență financiară macroeconomică a Georgiei Moldovei și Ucrainei.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistență prin TAIEX, instrumentul său „peer to peer”, apelând  la expertiza, experiența și exemple de bune practici din statele membre ale UE privind evaluarea schemei de reacție la urgențe și a sistemelor de sănătate, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

 

Anticoruptie.md
30/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii