Universitatea de Stat din Moldova vrea să îi confere fostului ministru de tristă faimă al lui Liviu Dragnea titlul de doctor honoris causa

Ilie Gulca
15/02/2024
Dinu Țurcanu și Tudorel Toader. Foto: Facebook.com

Senatul Universității de Stat din Moldova va examina pe 20 februarie decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Tudorel Toader, fost ministru al Justiției din România criticat pentru ordonanțele sale de urgență care au favorizat demnitarii corupți și pentru dubioasa intenție de a deschide la Orhei, la propunerea exponenților Partidului Șor, o extensie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  

„La propunerea Facultății de Drept, Senatul Universității de Stat din Moldova, va examina în ședința din 20 februarie, decernarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC), Domnului profesor universitar, doctor Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”, se menționează într-un anunț publicat pe site-ul web al Universității de Stat din Moldova.

Titlul de Honoris causa – „Datorită meritelor” – este acordat de către universități unor personalități cu merite deosebite în artă, știință, cultură.

Tudorel Toader a fost instalat de Liviu Dragnea ca ministru al Justiției în guvernele PSD din 2017-2019 și este autorul unor modificări în justiție puternic contestate de societatea civilă.

În calitatea sa de ministru al Justiției, Toader a fost un promotor al relaxării legislației pe abuzul în serviciu și a susținut în repetate rânduri modificările la Codul penal și Codul de procedură penală care au fost primite cu critici din partea Comisiei Europene și Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, Toader a fost inițiatorul procedurii de revocare din funcție a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kövesi, despre care acesta spunea că și-a depășit atribuțiile atunci când a demarat o investigație asupra modului în care guvernul a adoptat ordonanțele de urgență.

Actualul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost acuzat în martie 2021 că s-a implicat în jocuri politice controversate cu reprezentanții Partidului Șor.

Mai exact, el a vrut să deschidă o extensie a universității pe care o conduce la Orhei, un fief al oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat atunci la închisoare pentru implicarea în Frauda Bancară.

Filiala și toate costurile logistice urma să fie suportate de Partidul Șor care și-ar face un capital de imagine în plus pe această chestiune. Ideea a pornit de la o inițiativă a fostului președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care s-a întânit la Iași cu Tudorel Toader și au discutat proiectul dubios.

Mai exact, Țurcanu le-a propus atunci lui Tudorel Toader și prorectorului pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Corneliu Iațu înființarea unei extensii a filialei din România la Orhei pentru ca tinerii studenți de acolo să poată beneficia de programe de studii universitare, de licență sau master.

Ilie Gulca
15/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii