Partidul „Uniunea Salvați România” (USR) a înregistrat cel mai mare sprijin din partea românilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Sub conducerea Elenei Lasconi, formațiunea a obținut peste 50% din voturi atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților. Este important de menționat că, în primul tur al alegerilor prezidențiale, cetățenii moldoveni cu pașaport românesc au votat masiv în favoarea Elenei Lasconi. În total, peste 81.000 de români din Republica Moldova au participat la scrutin.
Conform datelor oficiale, la alegerile pentru Senat, Partidul „Uniunea Salvați România” (USR) a obținut în Republica Moldova 54,89% din voturi, echivalentul a peste 43.000 de voturi. Pe locul doi s-a aflat Partidul Național Liberal (PNL), care a obținut 23,59% din sufragii, adunând peste18.000 de voturi. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, a ocupat locul trei, cu 5,1% din voturi, adunând aproximativ 4.000 de sufragii.
În ceea ce privește alegerile pentru Camera Deputaților, USR a obținut un rezultat și mai convingător, câștigând cu peste 61% din voturi, ceea ce reprezintă peste 48.000 de sufragii. Locul al doilea cu aproape 10% a fost ocupat de Forța Dreptei, formațiune susținută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, care a avut pe listele sale doi candidați din Republica Moldova: Ion Iovcev și Leonid Boaghi. Partidul Social Democrat (PSD) a ocupat locul al treilea, cu 8,18% din voturi, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a clasat pe locul patru, cu 6,13%.
Prezența cetățenilor români din stânga Prutului la scrutinul parlamentar a fost la fel de activă ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, chiar depășind-o în total cu câteva zeci de voturi.
În Parlamentul României vor accede trei partide suplimentare: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, și Partidul Oamenilor Tineri (POT), care l-a susținut pe Călin Georgescu, candidatul ce a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, care au avut loc săptămâna trecută.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii