„Vaccinează-te pentru ca viața să revină la normal”, campanie de informare, lansată în satele din Republicii Moldova

Valeria Vițu
04/08/2021

Ministerul Sănătății de la Chișinău a lansat, miercuri, campania de informare „Vaccinează-te pentru ca viața să revină la normal”. Campania pro-vaccinare se va desfășura în toate regiunile din țară, în special în satele unde se înregistrează o rată joasă de imunizare. Până în prezent, sub 13 la sută dintre cetățenii R.Moldova și-au administrat ambele doze de ser anti Covid. Campania este realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale ”Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”. Printre participanți sunt specialiști în sănătate publică și comunicare din România și Republica Moldova, transmite RFI, într-un reportaj de la Chișinău. 

”Specialiștii în sănătate publică și comunicare vor merge din sat în sat pentru a comunica cu oamenii despre importanța vaccinării pe parcursul a câteva luni. Echipele mobile vor fi însoțite de Autocarul Sănătății care se va deplasa în 24 de raioane, în special în regiunile unde se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Astăzi, nu putem vorbi de încă o imunitate colectivă. Nu trebuie să așteptăm să crească numărul de cazuri, mai ales că a fost confirmată tulpina Delta. Vaccinarea e singura soluție. Mulțumim celor care s-au vaccinat pentru a-și proteja sănătatea, precum și lucrătorilor medicali pentru munca depusă în această campanie”, afirmă Denis Cernelea, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Din echipele mobile de experți fac parte specialiști în sănătate publică și comunicare și din România.”Împreună cu medicii din Republica Moldova vom încerca să găsim cele mai bune modalități pentru a putea informa populația despre beneficiile vaccinării. A porni de jos în sus e o activitate foarte importantă, pentru că populația are multă încredere în medici. Întrebările oamenilor sunt absolut normale, iar specialiștii trebuie să le ofere răspunsuri ori de câte ori au nevoie. Asemenea acțiuni de informare au loc și în România, unde organizațiile nonguvernamentale și administrațiile publice locale sprijină vaccinarea în diferite moduri”, a declarat medicul epidemiolog, expertul în sănătate publică din România, Adrian Pană.

În cadrul campaniei, vor fi difuzate spoturi de promovare video și audio, în limbile română și rusă, la posturile de radio și televiziune locale și naționale. De asemenea, vor fi organizate intruiri pentru cei de la asistență medicală primară în ceea ce privește comunicarea cu populația despre vaccinuri, tehnici de consiliere și de promovare a vaccinării, în baza ghidurilor internaționale și naționale și a celor mai bune practici în domeniu. În acelați timp, sunt prevăzute acțiuni privind consolidarea la nivel comunitar a parteneriatelor dintre autoritățile publice locale, a liderilor de opinie și a reprezentanților cultelor religioase, pentru promovarea vaccinării. 

În R.Moldova, în total au fost administrate peste 1 mln de doze de vaccin.Potrivit autorităților, cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în municipiul Chișinău – 27,2%, Soroca – 22,1%, Dubăsari – 19,8. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă 9,8% – 12,4%. La fel, o rată mică de vaccinare anti-Covid se atestă printre tineri.

De la începutul campaniei de vaccinare, 87 la sută dintre lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90 la sută a ratei de morbiditate în rândul acestora. Până în prezent, au fost raportate 1.453 reacții adverse, dintre care 93 la sută - forme ușoare, aproape 7 la sută, forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 57 la sută sunt femei și 43 la sută, bărbați. 

În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și cererii pentru testare în rândul populației generale, autoritățile în sănătate planifică dezvoltarea laboratoarelor în mai multe regiuni ale țării. ”Pentru următoarea perioadă, este planificată dezvoltarea rețelelor de laboratoare ale Agenției Naționale de Sănătate Publică. Mai exact, vor fi fortificate laboratoarele din Soroca și Comrat care vor efectua testarea PCR, iar pentru trimestrul patru al anului current, se planifică dezvoltarea laboratoarelor din raioanele Edineț și Căușeni”, a precizat Denis Cernelea.

Pe parcursul lunilor august și septembrie, R.Moldova va recepționa donații din partea Letoniei - 30.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din partea Lituaniei – 26.500 de doze. ”La fel, urmează să recepționăm din lotul contractat 7.020 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Totuși, avem promisiunea că după data de 12 august, loturile de Pfizer/BioNTech vor fi mai mari și livrate chiar de două ori pe săptămână. Mai mult, anunțăm că peste 900 de persoane s-au vaccinat în ultimele șapte zile în cadrul punctului de vaccinare deschis la Aeroportul Internațional Chișinău”, a mai declarat secretarul de stat al MSMPS.

În R.Moldova, de la începutul pandemiei, în jur de 260.000 de persoane s-au infectat cu Covid-19, iar 6.261 au decedat.

Valeria Vițu
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii