Valentin Zubic, şef al statului major în aprilie 2009, administrator la firma de pază afiliată lui Vlad Plahotniuc

Anastasia Nani
08/04/2017
Valentin Zubic. Foto: IPN

Valentin Zubic, ex-viceministru la Interne pe timpul guvernării PCRM, este noul şef al companiei de pază Argus-S, afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc. În 2015, el a fost numit director la Finpar Invest, după ce Ghenadie Sajin, administratorul companiei, a devenit şef la Inspecţia de Stat în Construcţii. În prezent, conducător la Finpar Invest este Mihail Pocnea, fostul șef al Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Argus-S a fost fondată de off-shore-ul olandez Otiv Prime Services B.V., care a fondat la Chişinău şi alte firme afiliate preşedintelui PD.

Dosarul lui Valentin Zubic, ex-viceministru la Interne, care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aşa şi nu a ajuns în instanţa de judecată. Fostul demnitar, şef al statului major în timpul evenimentelor de acum opt ani, a fost surprins în acea noapte de camerele de supraveghere, alături de mai mulţi subalterni de-ai săi. Ani la rând procurorii au tot declarat că adună probe, mai întâi să-i înaineze învinuirea, iar apoi ca să pregătească această cauză pentru examinarea în instanţa de judecată. În martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie. Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. Foşti comisari de Poliţie au declarat de mai multe ori în instanţă că în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au primit indicaţii de la Valentin Zubic, lucru confirmat şi de Gheorghe Papuc. 

Detalii într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Anastasia Nani
08/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii