Numele Valentinei Buliga a dispărut din „Ende Gelände” // Organizația riscă o amendă usturătoare pentru informație falsă

Ilie Gulca
30/01/2020

Grupul protestatar „Ende Gelände” / „Ajunge, până aici!” din Germania riscă o amendă de până la 50.000 de euro pentru că a trecut-o pe Valentina Buliga în registrul Impressum ca reprezentantă și pe site-ul organizației drept responsabilă de content. Purtătorul de cuvânt al organizației a promis că va corecta informația din registru și de pe site și va stabili cum s-a produs această „zăpăceală”.

Potrivit reporterilor de la „DIE WELT”, purtătorul de cuvânt al organizației „Ende Gelände”, Johnny Parks, a declarat inițial, la începutul săptămânii trecute, că nu poate să ofere nicio informație despre această problemă. El a promis jurnaliștilor că le va scrie colegilor săi din organizație. A doua zi, Parks a spus reporterilor că nu are niciun răspuns pentru ei și că nu poate să facă mai mult decât să le scrie un alt email colegilor săi.

La remarca reporterilor că acest răspuns este absolut nesatisfăcător din punct de vedere jurnalistic, Johnny Parks a declarat: „Noi luptăm împotriva crizei climatice. Eu nu știu dacă cunoașteți despre acest lucru. Mai bine ați avea grijă de contentul vostru decât de Impressum”.

„Oamenii din Ende Gelände au lucrat fără să fie plătiți. Ei au lucruri mult mai importante de făcut decât să urmărească conținutul de pe Impressum. Organizația nu are un șef, toată lumea e la fel, nu este ca în unele companii”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În cele din urmă, organizația le-a mulțumit jurnaliștilor că au semnalat greșeala și a încercat să le explice cum a apărut Valentina Buliga în calitate de „reprezentantă și de responsabilă de content” pe www.ende-gelaende.org/.

„Ende Gelande este o organizație formată din mai multe grupuri și, desigur, cu oameni care se schimbă. Prin urmare, s-a produs o zăpăceală, o informație eronată a fost trimisă într-un loc greșit. Impressum nu este domeniul nostru țintă, nu ne-a comunicat nimeni până acum despre acest lucru. Vom verifica schimbul de email-uri și vom corecta greșeala."

Numele Valentinei Buliga a dispărut de pe  www.ende-gelaende.org

Juriștii contactați de „DIE WELT” susțint că este greu de crezut că informația falsă ar fi putut să ajungă accidental în Impressum, mai curând, a fost publicată intenționat. Avocatul specializat în probleme juridice din domeniul IT, Markus von Hohenhau, a spus: „O asemenea încălcare se sanționează cu amendă de până la 50.000”.

Valentina Buliga figura în Impressum drept reprezentată a organizației „Ende Gelände”, care protestează împotriva industriei de extragere a cărbunelui. Site-ul aceleiași organizații o prezenta pe Buliga, cu adresa de contact Chișinău, strada Gheorghe Tudor 3, sediul Casei Naționale de Asigurări Sociale, drept responsabilă de content.

Contactată de Centrul de Investigații Jurnalistice, politiciana a calificat datele registrului german „drept o făcătură a cuiva”. „Doamne ferește! Nu am fost niciodată protestară în afară de evenimentelor organizate de formațiunea din care fac parte [PDM].”   

Ilie Gulca
30/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii