Valul patru lovește în copii, autoritățile vor să recurgă la vaccinarea minorilor

Olga Stăvilă
20/10/2021
Foto-simbol: https://ichef.bbci.co.uk/

Din numărul total de cazuri înregistrate de Covid, 10%-12% sunt depistate la copii. Comparativ cu valurile anterioare, această pondere era de 5%–6%, practic de două ori mai redusă. Anunțul a fost făcut de Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul conferinței de presă privind evoluția situației epidemiologice Covid-19.

Situația se agravează de la o zi la alta, iar numărul mare de infectări în rândul copiilor determină autoritățile să recurgă la vaccinarea minorilor începând cu vârsta de 12 ani. „Este foarte probabil ca în perioada următoare vom oferi posibilitate părinților care optează pentru vaccinare să asigure vaccinarea copiilor”, a menționat Svetlana Nicolaescu.

Din 9.000 de cazuri înregistrate săptămânal, peste 1.000 sunt în rândul copiilor. Rata de infectare s-a dublat, dar majoritatea decurg într-o formă ușoară și cu evoluție favorabilă. Nu sunt consemnate cazuri grave.

Totodată, drept măsură de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, în rândul copiilor, Ministerul Educației a decis ca vacanța de toamnă a elevilor să fie extinsă și va începe din 23 octombrie. În această perioadă, în instituții se vor desfăşura lucrări de curăţare şi dezinfectare.

Imunizarea angajaților din educație este în continuare o prioritate, iar la nivel republican sunt vaccinați peste 70% dintre profesori, educatori și personal auxiliar.

În municipiul Chișinău înregistrăm un nivel mai mare de vaccinare, peste 96% dintre angajații în educație sunt imunizați.

În scopul prevenirii răspândirii infecției SARS-CoV-2, municipalitatea va procura 31.000 de teste rapide antigen la un preț de 13 lei și 17 bani, destinate profesorilor, iar fiecare instituție va primi câte 100 de teste.

Un contract în acest sens a fost semnat de Primăria  municipiului Chișinău cu un agent local, pe 20 octombrie 2021.

Testele sunt produse în Occident și corespund standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunii Europene, a declarat pentru Anticorupție.md Boris Gîlca, șef interimar al Direcţiei Generale Asistenţă Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău.

Două municipii și patru raioane, sub cod roșu de Covid-19. Municipiul Bălți, Chișinău și raioanele Glodeni, Anenii Noi, Săngerei și Basarabeasca au depășit nivelul de infectare de 250 de persoane la 100.000 de populație și se află sub cod roșu de incidență la Covid.

Bilanțul săptămânii precedente are un trend ascendent înregistrând 9.902 cazuri de infectare și 217 decese. Acesta este cel mai mare număr de cazuri din această toamnă, cu 27% mai multe persoane decedate decât săptămâna anterioară.

Au fost mobilizate 3.017 paturi pentru pacienți cu Covid, dintre care 335 pentru cei de la terapia intensivă. 317 persoane internate la terapie intensivă, 46 în stare extrem de gravă, sunt persoanele intubate. Peste 70% dintre angajații din educație sunt vaccinați la nivel republican

Olga Stăvilă
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii