Vânătoare soldată cu un rănit la Soroca. A participat şi un angajat al SIS

Anticoruptie.md
23/11/2015
FOTO: adevarul.ro

O nouă vânătoare, la care ar fi participat reprezentanţi «de vază» şi care s-a soldat cu rănirea unui tânăr, a avut loc în această duminică, 22 noiembrie, în satul Soloneţ, raionul Soroca.

UPDATE 17.00 Ministrul Mediului în exerciţiu, Valeriu Munteanu, susţine că incidentul de la vânătoarea din Soroca are mai multe necunoscute, iar datele prezentate de diverse instituţii se bat cap în cap. “Ceea ce s-a întâmplat mă duce la gândul că participanţii nu erau pregătiţi şi nu cunoşteau nicio regulă de securitate. Mai mult, erau beţi criţă. Cum altfel poţi să împuşti un om în faţă, în burtă, în picior şi în spate?!”, se întreabă retoric Munteanu, în cadrul emisiunii “Alb şi Negru” de la Unimedia. Mai mult, liberalul crede că 90 la sută din astfel de cazuri se muşamalizează. Acelaşi lucru îl spune şi Valeriu Rogojină, șeful Inspectoratului de Poliție Soroca, făcând referire la vânătoarea din această duminică. Potrivit acestuia, ajutorul medicilor a fost solicitat în jurul orei 12:00, iar poliția a fost sesizată în jurul orei 17:00, scrie deschide.md

UPDATE 12.00 Procuratura raionului Soroca a dispus pornirea urmăririi penale pentru vătămare gravă a integrităţii corporale, cauzată din imprudenţă. Procuratura Generală precizează că la vânătoare a luat parte şi un angajat al Direcţiei SIS Floreşti. Totodată, victimei i-au fost cauzate plăgi penetrante ale globului ochiului stâng şi coapsei drepte, iar acum tânărul este internat la Spitalul Clinic Republican. 

Primul care a anunţat despre vânătoarea de la Soroca a fost ministrul Mediului în exerciţiu, liberalul Valeriu Munteanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. “Pesemne că învățămintele accidentului de la vânătoarea din Pădurea Domnească nu au fost trase. Astăzi a avut loc o nouă vânătoare „infracțională”, unde un tânăr de 22 de ani a fost rănit, prin împușcare, în zona ochilor, iar coincidențele cu evenimentul fatal din decembrie 2012 nu se opresc aici; protagoniștii vânătorii au fost reprezentanți «de vază» ai protipendadei moldovenești, iar fapta s-a încercat a fi ascunsă”, a scris Munteanu.

Informaţia a fost confirmată de Inspectoratul de poliţie din Soroca. Potrivit oamenilor legii, incidentul s-a întâmplat la amiază, când în timpul unei vânători de fazani, unul dintre cei şapte participanţi a fost rănit din neatenţie, prin împuşcare, cu o armă cu ţeavă lisă.

“Victima a fost transportată la spitalul raional Soroca, iar ulterior a fost internată la Spitalul Republican din Chişinău, Secţia oftalmologie. Vânătoarea a fost legală şi toţi participanţii deţin permis de port-armă. La moment se stabilesc circumstanţele incidentului. Dacă expertiza medico-legală va stabili că victima are leziuni corporale medii sau grave, va fi pornită o cauză penală pentru vătămare gravă a integrităţii corporale, cauzată din imprudenţă”, a declarat Ludmila Sochircă, ofiţer de presă al Inspectoratului raional Soroca, pentru portalul Anticorupţie.  

Aceasta nu a oferit detalii despre participanţii la vânătoare, motivând că ar fi vorba de date cu caracter personal. Valeriu Munteanu, însă, a publicat răspunsul şefului Direcţiei Inspectoratului Ecologic Soroca, cu lista participanţilor la vânătoare. Munteanu susţine că cei şapte nu ar fi fost singurii protagonişti implicaţi. 

Pe 23 decembrie 2012, în timpul unei vânători din rezervaţia Pădurea Domnească, a fost rănit mortal omul de afaceri Sorin Paciu. La vânătoarea de mistreţi participaseră peste 30 de judecători, procurori, funcţionari şi oameni de afaceri, inclusiv Procurorul general Valeriu Zubco, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, şi vicepreşedintele Gheorghe Creţu, directorul Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Ion Lupu, directorul Rezervaţiei „Pădurea Domnească”, Denis Irimciuc, directorul I.S. „Registru”, Serghei Răilean. Pe marginea cazului a fost deschis un dosar penal, iar la trei ani de la incident, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. 

Anticoruptie.md
23/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii