Veaceslav Negruță acuză guvernarea de presiuni și intimidare, după ce a criticat mai multe proiecte ale Executivului   

Anticoruptie.md
14/05/2018
CIJM

Fostul ministru al Finanţelor între anii 2009 și 2013, Veaceslav Negruţă, acuză actuala guvernare că ar încerca să-l intimideze, pentru că a criticat în ultimul timp mai multe proiecte și inițiative ale Guvernului. Despre atacul declanșat asupra sa, prin mediile de informare aservite guvernării, Veaceslav Negruță, care în prezent este expert al Organizației Transparency International Moldova, a ținut să spună în cadrul unei conferințe de presă. El a făcut referire și la reținerea recentă a fostului său consilier, Veaceslav Mămăligă, pentru abuz în serviciu, caz trecut în tăcere. Organizația neguvernamentală Transparency International-Moldova face apel la partenerii de dezvoltare să ia atitudine față de actele de intimidare.

Negruță i-a reproșat direct premierului Pavel Filip, că ar fi orchestrat atacul asupra sa, utilizând acuzații false. „Este un atac fără precedent, care are menirea de a intimida oamenii, de a-i descuraja, de a-i reduce la tacere. Acest atac seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în perioada în care activam în calitate de ministru al Finanțelor, când am vorbit deschis despre anumite fărădelegi și după asta m-am trezit cu un dosar penal, pentru că am executat, așa cum prevede legea, un titlu executoriu pe o decizie definitivă a instanței de judecată”, a declarat expertul.   

Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, spune că se încearcă nimic altceva decât intimidarea fostului ministru al Finanţelor pentru că ar fi prea critic vizavi de actuala guvernare: „Se pare că aceste publicaţii au deranjat guvernanţii şi din cauza aceasta a început să fie hărţuit, se încearcă să se facă atac asupra lui. Noi am atras atenţia şi Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA, ne-am adresat la mai multe instituţii internaţionale deoarece considerăm că acesta este un atac la persoană, o persoană care încearcă să se opună unui stat capturat”.

Veacelsav Negruță a criticat în ultimul an mai multe inițiative ale Executivului, printre care cea privind reformarea întreprinderii de stat „Registru”, acordarea cetățeniei Republicii Moldova contra bani, semnarea mai multor contracte cu grave încălcări ale legislației, trucarea unor licitații publice. Experul a luat atitudine tranșantă și în cazul raportului Kroll privind furtul miliardului, devalizarea a trei bănci şi spălătoria rusească de bani.  

Premierul Filip l–a acuzat, în cadrul unei emisiuni la un post TV, pe Veaceslav Negruță că ar fi fost responsabil în virtutea funcției de procesul de procurare a paşapoartelor biometrice din 2012-2013, achiziție care s-ar fi făcut cu grave încălcări. La rândul său, expertul spune că ar deține dovezi documentare, potrivit cărora tocmai actualul premier, care în perioada vizată era ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, și fostul directorul al Întreprinderii ”Registru”, Sergiu Răilean, care actualmente este directorul Agenției Servicii Publice sunt cei care au semnat contractele privind achizția de pașapoarte biometrice.

În prezent, fostul consilier al ex-ministrului Negruţă este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, este cercetat pentru că ar fi încălcat procedurile de licitaţie şi achiziţionare a paşapoartelor. Veaceslav Negruță a calificat drept abuzivă reținerea fostului său consilier și susține că în spatele acestui dosar ar sta încercarea de a obţine un denunţ pe numele său.  

Procuratura  Anticorupţie  a confirmat postului de radio Europa Liberă că Veaceslav Mămăligă, consilier la ministerul Finanţelor între anii 2009 și 2013, se află în arest şi că este învinuit într-un dosar ce examinează „legalitatea desfăşurării licitaţiilor de procurare a carnetelor de paşapoarte cu cip integrat”. Veaceslav Mămăligă a deţinut funcţia de preşedinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupţie, care a mai precizat că prejudiciul adus bugetului ar fi de 1,5 milioane de euro.

Anticoruptie.md
14/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii