Veaceslav Negruța: Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra leului

Anticoruptie.md
14/08/2019
IPN

Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naționale a Republicii Moldova. Declarația aparține expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța. Potrivit lui, Banca Națională trebuie să ofere mai multe informații în acest domeniu cu atât mai mult cu cât există o problemă cu regiunea transnistreană din punctul de vedere că leul nu circulă în stânga Nistrului, transmite IPN.

„În cazul dat, prin astfel de cripto se creează o presiune adițională asupra leului moldovenesc. Pentru economii mici așa cum este Republica Moldova, astfel de „aspiratoare” plasate în zone nerecunoscute, unde legea nu funcționează, riscul este că întreaga economie peste noapte ar putea să fie blocată, dacă „aspiratorul” va extrage tot ce mișcă economia”, a afirmat expertul în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui, orice monedă națională are un fundament economic, fie că este vorba de rezerva valutară, fie că este vorba de totalitatea bunurilor care se creează în acea economie. Diferența dintre aceste monede și cele virtuale este că în spatele monedei virtuale nu există un centru de emisie, nu există reguli și nu există garanții că aceste investiții pot fi recuperate. Or, manipularea, panica care poate fi foarte ușor indusă creează riscuri sporite pentru orice astfel de „investiții” și „investitori”.

Recent, o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că în stânga Nistrului sunt circa 10 ferme de producere a criptovalutei.

 

Anticoruptie.md
14/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii