Veaceslav Zaporojan, propus Guvernului pentru a fi numit judecător la Curtea Constituţională

Anticoruptie.md
27/11/2015
Foto: Veaceslav Zaporojan, susţinând proba interviului în faţa comisiei // gov.md

Membrii Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională au decis vineri, 27 noiembrie, ca Veaceslav Zaporojan să fie înaintat Cabinetului de miniștri pentru a fi numit judecător la Curtea Constituțională.

În opinia membrilor comisiei, Veaceslav Zaporojan, singurul candidat rămas în cursă, “a avut o prestație impecabilă în cadrul interviului public, oferind răspunsuri argumentate la toate întrebările care i-au fost adresate. Totodată, candidatul a promovat cu succes și primele două etape ale concursului - preselecția și proba scrisă, concluzia comisiei fiind că este în corespundere cu toate criteriile profesionale și cele de integritate, necesare funcției”, se anunţă într-un comunicat al Guvernului.

După susţinerea interviului, Veaceslav Zaporojan a declarat presei că subiectul modificării Constituţiei trebuie tratat cu atenţie, întrucât “abrogarea Legii Supreme duce la pierderea sentimentului de stabilitate în societate. Astăzi Curtea Constituţională are un complet competent, care îşi exercită cu onoare atribuţiile, iar critici vor exista tot timpul pentru că nu poţi să satisfaci doleanţele tuturor părţilor”, a mai spus el.  

Unul dintre membrii comisiei, Valentina Andronic, s-a arătat mulţumită de prestaţia candidatului. "Mi-aş dori ca Înalta Curte să se completeze cu un jurist de înaltă prestanţă, care să ducă până la capăt reformele constituţionale pe care, eventual, le va dori societatea, dar în sensul cultivării respectului pentru legea supremă în stat", a comentat reprezentanta societăţii civile. 

Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului a fost creată la 27 octombrie, printr-o dispoziție a prim-ministrului de atunci Valeriu Streleț. La concurs s-au înscris Teo Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției, Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Eugen Rusu, fost adjunct al procurorului general, juristul Mihai Corj, Valentin Țîmbaliuc, consilier al președintelui țării, și Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituţională. Doar ultimul a promovat proba scrisă.

Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. În acea perioadă, dar și câteva luni mai târziu, organizațiile neguvernamentale au solicitat Guvernului inițierea de urgență a unui concurs transparent pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională. Acestea cereau, între altele, audierea publică a candidaților, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un anumit candidat, precum și publicarea hotărârii. 

Întâmplător sau nu, fostul premier liberal-democrat Valeriu Streleț a anunțat instituirea comisiei mandatate să desemneze un candidat în ziua în care fracțiunea PLDM a depus o sesizare la Înalta Curte privind lipsirea lui Vlad Filat de imunitate parlamentară.

Anticoruptie.md
27/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii