Veronica Mihailov-Moraru: „Hotărârile judecătorești trebuie să fie clare şi pentru cei care nu au absolvit dreptul”

Irina Odobescu
27/09/2021
Foto: Veronica Mihailov via Facebook

Mesajul hotărârilor judecătorești ar trebui să fi  clar și pentru persoanele care nu au cunoștințe juridice, iar Ministerul Justiției (MJ) trebuie să întreprindă acțiuni concrete în modificarea cadrului legal pentru eficientizarea muncii judecătorilor. Declaraţia aparţine secretarei de stat, Veronicăi Mihailov-Moraru, şi a fost făcută în cadrul prezentării studiului Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) privind motivarea actelor judecătorești în Republica Moldova.

„Hotărârile judecătorirești trebuie să comunice un mesaj cât mai clar. Hotărârile trebuie să fie redate destul de bine, ca și nonjuriștii să înțeleagă decizia și motivul pentru care a fost adoptată. Dacă ar fi o înțelegere comună, aceasta ar contribui la o previzibilitate mai bună și la dezvoltarea unei culturi juridice”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministerul Justiției, spune secretara de stat, are pentru următorii ani un plan de acțiuni pentru eficietizarea muncii în sistemul judecătoresc. Cu toate acestea, eficientizarea urmează să fie făcută cu implicarea deplină a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Studiul care a avut la bază chestionarea procurorilor, judecătorilor, avocaților și a altor angajați din sistemul de drept a scos în vileag că aproape 30% dintre respondenți cred că cel mai bine motivează hotărârile judecătorești Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Autorii studiului au constatat că schimbarea frecventă a legislației, lipsa tradiției de interpretare a legii și faptul că jurisprudența la Curtea Supremă de Justiție și cea de la curțile de apel nu este suficient de uniformă afectează motivarea hotărârilor judecătorești.

Irina Odobescu
27/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii