Vicepremierul Nicu Popescu, după întrevederea cu oficiali ai Consiliului Europei: „Reforma justiției – prioritatea zero a guvernului de la Chișinău”

Irina Odobescu
21/10/2021
Foto: Ministerul de Externe

Vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că „reforma justiției este prioritatea zero a guvernului de la Chișinău” în cadrul întrevederii cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției a Consiliului Europei care au venit, joi, la Chișinău. 

„Am mulțumit delegației Consiliului Europei pentru asistența și expertiza pe care ni le-au oferit prin intermediul Grupului de lucru în procesele de modificare a legislației, inclusiv a Constituției, în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii și pe dimensiunea asigurării consolidării statului de drept și al instituțiilor democratice”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Expertiza Grupului de lucru rămâne a fi esențială în procesul de avansare ale reformelor în justiție. Delegația Consiliului Europei a salutat adoptarea de către Parlament a amendamentelor constituționale și a dat asigurări cu privire la disponibilitatea oferirii, în continuare, a expertizei în vederea realizării obiectivelor punctuale în domeniul justiției.

Precizăm că Grupul de lucru de nivel înalt în vederea asistării procesului de reformă a justiției a fost creat în decembrie 2019 sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei, iar în ianuarie 2020 a avut loc prima vizită a Grupului la Chișinău, fiind urmată în februarie a aceluiași an de vizita Președintelui Comisiei de la Veneția, care este membru al Grupului de lucru.

Experții de nivel înalt ai Consiliului Europei au oferit asistență în procesul de elaborare a proiectului Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru perioada 2020 – 2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia și proiectului de modificare a Constituției.

Irina Odobescu
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii