ANI ar putea fi funcțională în câteva luni

Mariana Colun
19/03/2018
Lilian Chișcă (centru). Foto: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar putea să fie funcțională în câteva luni, imediat după angajarea celor 46 de inspectori de integritate. Regulamentul privind concursul de angajare a acestora se află în prezent la Ministerul Justiției, unde urmează să fie avizat, iar secretarul de stat Anatolie Munteanu dă asigurări că acesta va fi aprobat în cel mai scurt timp.

„Odată cu numirea conducerii ANI, a fost impulsionat procesul de reorganizare a ANI. Regulamentul privind angajarea inspectorilor de integritate se află la avizare la Ministerul Justiției și ne dorim în viitorul apropiat să-l avem publicat în Monitorul Oficial. La zece zile de la publicare trebuie să înceapă concursul de selectare a inspectorilor de integritate. Dacă ne propunem cel târziu până în luna aprilie să inițiem procedura de concurs pentru angajarea inspectorilor, care va dura, conform legii, circa o lună și jumătate, noi în curând vom avea asigurată funcționalitatea”, susține Lilian Chișcă, vicepreședintele ANI.

Anatolie Munteanu, Secretar de Stat la Ministerul Justiției, dă asigurări că Regulamentul privind angajarea inspectorilor de integritate din cadrul ANI va fi avizat în cel mai scurt timp. „Recent am dat ultimele indicații referitor la urgentarea avizării proiectului de regulament. Eu sper că noi cât de curând o să avem avizul și o să putem avansa în aprobarea lui”, a precizat Munteanu.

Potrivit lui Lilian Chișcă, în prezent eforturile Autorității sunt concentrate pe colectarea declarațiilor de avere și interese personale. „Din 1 ianuarie 2018, potrivit legii, subiecții declarării depun declarații în formă electronică. În acest sens, ANI a asigurat toate condițiile necesare ca subiecții declarării să-și poată depune declarația în format electronic. Termenul-limită este data de 31 martie, dar până în prezent, cu regret, au fost depuse circa 16 mii de declarații, din totalul de aproximativ 65 de mii. Totodată, până acum, Centrul de Telecomunicații Speciale, care este responsabil de eliberarea semnăturilor electronice, până la data de 14 martie avea eliberate circa 52 de mii de semnături”, a punctat vicepreședintele ANI.

Acesta a adăugat că până în prezent s-au adunat 75 de cazuri de control a averilor și intereselor personale demarate de Comisia Națională de Integritate, a cărei succesoare este ANI, pe care nu au fost luate decizii și 145 de petiții și sesizări în vederea demarării controalelor. 

Amintim că ANI se află în proces de reorganizare din august 2016, perioadă în care instituția nu s-a ocupat de verificarea averilor demnitarilor și funcționarilor. 

Mariana Colun
19/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii