Viceprim-ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, Oleksi Reznikov, vine la Chișinău

Ilie Gulca
09/09/2021
Oleksi Reznikov, vicepremierul ucrainean și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate

Viceprim-ministrul, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, Oleksi Reznikov, va efectua o vizită pe 10 septembrie curent la Chișinău. Oficialul ucrainean va sosi în Republica Moldova la invitația omologului său moldovean, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski.

„Oficialul ucrainean va avea întrevederi cu Prim-ministrul Republicii Moldova, omologul său, oficiali guvernamentali și parlamentari. În cadrul vizitei vor fi discutate subiectele actuale de pe agenda bilaterală, inclusiv ale Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale”, se menționează într-un comunicat al Biroul Politici de Reintegrare.

De asemenea, precizează sursa citată, discuțiile vor servi drept prilej pentru a efectua un schimb de opinii pe aspecte referitoare la promovarea politicilor de reintegrare a țării.

Vizita ministrului ucrainean, Oleksi Reznikov, la Chișinău are loc în contextul interdicției vehiculelor cu numere transnistrene pe teritoriul Ucrainei. Ucraina a interzis începând cu 1 septembrie curent circulația mașinilor cu numere transnistrene pe teritoriul său.

Mai întâi, Serviciului Vamal Odesa din Ucraina a anunțat că mașinile înmatriculate cu numere din regiunea separatistă a Republicii Moldova vor putea circula pe teritoriul său până la 10 ianuarie 2022, după care același serviciu vamal a revenit cu o erată, precizând că informația plasată pe site-ul lor a fost una eronată și că se menține interdicția până la 1 septembrie.

Ulterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi, a criticat fosta guvernare care a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.

„După datele noastre, doar 6.000 de proprietari de vehicule [din 120.000 – n.r.] și-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre... Chișinăul este absolut decis să decis de a aplice acest mecanism, chiar dacă a fost un mecanism prost gândit”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de IPN.

El a mai spus că solicitarea Chișinăului privind amânarea interdicției de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere transnistrene nu reprezintă altceva decât o încercare de a-i ajuta pe cetățenii noștri din stânga Nistrului. Potrivit vicepremierului, decizia lovește în oamenii simpli care nu au reușit, deocamdată, să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat decizia autorităților ucrainene drept „revoltătoare”. Moscova a acuzat Kievul că acționează în detrimentul intereselor lor și ale propriilor cetățeni, îndeplinind „indicațiile curatorilor săi”.

Ilie Gulca
09/09/2021Become a Patron!

Comentarii