Vicespreakerul acuză ministrul Economiei de lipsă de transparență la licitațiile privind reabilitarea drumurilor: „Voi sesiza Procuratura Generală”

Anticoruptie.md
10/02/2020
Foto: captură privesc.eu

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, îl acuză pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, că a mințit când a declarat că anunțurile privind licitațiilor ce țin de reabilitarea drumurilor nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE, așa cum prevede legislația, după refuzul europenilor. Slusari i-a cerut lui Usatîi să prezinte explicații publice, în caz contrar să-și prezinte demisia. Vicespeakerul a anunțat că se va adresa Procuraturii Generale pentru ca acțiunile ministrului să fie examinate prin prisma abuzului de serviciu și excesului de putere.

Într-o conferință de presă, Alexandru Slusari a subliniat că Legea cu privire la achizițiile publice prevede că anunțurile despre licitații a căror valoare este mai mare de 90 de milioane de lei urmează să fie plasate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Vice-speakerul susține că în ianuarie, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a dispus lansarea în regim urgent a licitațiilor pentru lucrările de reabilitare a drumurilor, printre acestea, și câtorva tronsoane unde valoarea lucrărilor depășește 90 de milioane de lei. 

Potrivit lui Slusari, ministrul Economiei și Infrastructurii a motivat anterior că anunțurile nu au fost plasate în Jurnalul Oficial al UE după refuzul oficialilor europeni, chiar dacă ar fi avut intenția de a publica aceste anunțuri. Parlamentarul infirmă argumentele lui Usatîi, motivând că în acest jurnal se regăsesc anunțuri de licitații ale altor instituții din Republica Moldova, publicate recent.

Amintim că și în ianuarie curent, Slusari l-a acuzat pe Usatîi de lipsă de transparență în organizarea licitațiilor pentru reparația drumurilor, că l-ar interesa doar ca totul să se întămple căt mai repede, câștigătorii ar fi fost desemnați, iar Dodon ar fi inclus în agenda sa pentru luna martie o vizită a șantierelor.

Anticoruptie.md
10/02/2020

Comentarii