Victor Chironda a dat în judecată primăria Chișinău: „Dacă vroia atât de mult să mă demită, primarul Ion Ceban trebuia să descrie motivul adevărat al acestei decizii”

Irina Odobescu
16/07/2021
Foto: Victor Chironda via Facebook

Viceprimarul demis, Victor Chironda, a anunțat public, joi, că a depus o cerere de chemare în judecată împotriva primăriei Chișinău. Fostul funcționar susține că motivele invocate, în urma cărora a fost demis, „sunt ilegale” și a solicitat anularea dispoziției de concediere. 

„Să fie clar, eu nu contest dreptul primarului și consiliului de a demite viceprimarul. Eu contest temeiul acestei decizii, adică argumentarea precum că eu aș fi lipsit nemotivat de la serviciu și că nu mi-aș fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. Ambele argumente sunt minciuni împachetate în încălcări ale legisltației muncii. Dacă vroia atât de mult să mă demită, primarul Ion Ceban trebuia să descrie motivul adevărat al acestei decizii, și anume refuzul meu de a semna autorizația ilegală de demolare a hotelului Național și expunerea publică a actelor de corupție ale colaboratorilor primăriei”, a scris Victor Chironda într-on postare. 

Fostul viceprimar susține că nu-și dorește achitarea prejudiciului moral sau al salariului. „Eu am depus această cerere pentru a demonstra că primăria lui Ion Ceban se ține pe minciună, manipulare, corupție și PR ieftin. Iar cine are dubii asupra acestui lucru să privească ședința CMC din 2 iulie”, a mai scris Chironda. 

Precizăm că Victor Chironda a fost demis pe 2 iulie cu votul a 28 de consilieri, după solicitarea primarului Ion Ceban, în baza constatărilor anchetei de serviciu.

La început de iulie, Victor Chironda a solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) pornirea unei cauze penale pe numele SRL Stil Proiect Lux. Compania ar fi primit „în mod fraudulos dreptul de arendă al unui teren de 17 ari la un preț simbolic și urmează să contruiască o clădire în interiorul curților de locuit”. 

Precizăm că primarul general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus formarea unui grup alcătuit din cinci persoane pentru a stabili de ce viceprimarul Victor Chironda a fost absent de la serviciu. Dispoziția lui Ivan Ceban a fost emisă după ce viceprimarul a adus acuzații la adresa arhitectului-șef Svetlana Dogotaru în procesul de pregătire a autorizației de demolare a hotelului Național.

Ancheta de serviciu pe numele viceprimarului de Chișinău, Victor Chironda, ar urmări demisia acestuia „ilegal, cu fictivități” și ar avea ca scop „hărțuirea, discreditarea și discriminarea” vizatului.Toate au fost punctate de Oxana Eșanu, avocata lui Chironda.

Irina Odobescu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii