Victor Micu, ales judecător la Curtea Supremă de Justiție. Președintele CSM: „Nu văd nicio incompatibilitate”

Anticoruptie.md
06/06/2017
sursa: youtube.com//M+

Victor Micu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost desemnat marţi, 6 iunie, câștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămâne în CSM reprezentând Curtea Supremă de Justiție, şi nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.

Victor Micu i-a avut în calitate de contracandidați pe judecătoarea Viorica Puică de la Judecătoria Chișinău (sediul Botanica) și judecătorul Mihail Diaconu (sediul Buiucani).

Diaconu este cunoscut opiniei publice pentru examinarea mai multor dosare scandaloase. Ziarul de Gardă a scris anterior despre faptul că, în aprilie 2009, Diaconu a judecat mai mulți tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), admițând toate cele nouă demersuri înaintate de procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, Diaconu şi-a păstrat intactă funcţia, precizau atunci jurnaliștii. Tot el se numără printre magistrații care au examinat cauzele privind arestarea celor 15 magistrați vizați în dosarul „Spălătoria rusească”. Același judecător, în 2015 a prelungit mandatul de arestare al ex-premierului Vlad Filat.

Viorica Puică este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc.

În cadrul ședinței de astăzi a CSM, membrul Consiliului Dumitru Visternicean l-a întrebat pe Micu dacă nu i se pare că ar exista o problemă în faptul că devenind judecător al CSJ, va reprezenta în Consiliu altă instanță decât cea care l-a ales în CSM. „Din câte cunosc, nu există nicio incomptibilitate. Nici legea, nici Regulamentul CSM nu au prevederi în acest sens. Poate că ar trebui introduse”, a răspuns președintele CSM.

De asemenea, Victor Micu a explicat membrilor CSM de ce a decis să candideze pentru funcția de judecător la CSJ și nu la Curtea de Apel Chișinău, așa cum ar fi fost firesc: „Eu cred că experiența acumulată pe parcursul a 20 de ani de activitate în calitate de judecător, dar și funcțiile administrative deținute îmi permit să acced la funcția de magistrat al Curții Supreme de Justiție.”

Dacă va fi acceptat de Parlament, Micu va fi cel de-al patrulea membru-judecător al CSM care va reprezenta Curtea Supremă de Justiție în cadrul Consiliului.

Candidatura lui Victor Micu urmează să fie propusă spre aprobare Parlamentului. În urmă cu două luni, atunci când solicita să fie evaluat de Colegiul de evaluare, Colegiul pentru selecție și Comisia unică a Institutului Național al Justiției, Victor Micu părea să nu fie încă decis să solicite o promovare în sistem. „Anul acesta împlinesc vârsta pentru obținerea pensiei de judecător. Nu știu dacă voi decide să rămân în sistem. Încă nu am hotărât. Mandatul meu de membru al CSM expiră la începutul anului viitor și trebuie să iau o hotărâre ce fac mai departe. Nu cred că voi candida pentru un nou mandat. Dacă decid să rămân în sistem aș prefera să judec dosare. Munca la CSM este totuși diferită. Pot să vă asigur însă că indiferent de decizia pe care o voi lua, nu voi încălca nicio normă legală”, a declarat președintele CSM pentru portalul Anticoruptie.md în martie 2017.

Micu nu este primul membru al Consiliului care a încercat să obțină un transfer sau o promovare în cariera de judecător în perioada în care a făcut parte din CSM. În toamna anului trecut, membrul CSM Dorel Musteață a obținut un transfer de la Judecătoria Anenii Noi la Judecătoria Chișinău. Un an mai devreme, în iunie 2015, CSM a adoptat o hotărâre privind propunerea de promovare a lui Anatolie Țurcan, membru al Consiliului, din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău în cea de judecător al Curții Supreme de Justiție. Și fostul președinte interimar al CSM Nichifor Corochii a trecut testul de evaluare pentru promovarea la Curtea de Apel Chișinău în perioada în care se afla încă la Consiliu. Judecătorul a fost promovat însă abia după ce i-a expirat mandatul de membru al CSM.

Anticoruptie.md
06/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii