Victoria Sanduța: „Atâta timp cât judecătorii nu se vor solidariza împotriva abuzurilor, ei vor rămâne slabi în fața influențelor necorespunzătoare”

Anticoruptie.md
09/05/2020

Excluderea, calificată drept abuzivă, din sistem a judecătorului Mihai Murguleț, în plină situație de urgență, este un semnal dat întregului sistem, și în special judecătorilor tineri, să fie docili, altfel nu vor mai fi judecători. În același timp, cazul magistratului a arătat că nu există solidaritate în breaslă, iar atâta timp cât judecătorii nu se vor solidariza împotriva abuzurilor, aceștia vor rămâne dispersați și slabi în fața influențelor necorespunzătoare. Este părerea magistratei Victoria Sanduța, președinta Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, exprimată în cadrul unui interviu, realizat de portalul Anticoruptie.md.

Victoria Sanduța susține că judecătorul Mihai Murguleț a fost exclus din sistem fără o motivare clară. „Este revoltător faptul că s-a emis o hotărâre de a elibera un judecător din funcție fără a fi clare motivele, deci fără o motivare a hotărârii. Este revoltător și faptul că această motivare a apărut pe site-ul CSM la 1 mai 2020, adică peste o jumătate de lună de la adoptare și în această Hotărâre motivată sunt menționate niște proceduri disciplinare încetate în privința judecătorului Murguleț, ceea ce denotă o tentă de manipulare a opiniei publice, fapt inadmisibil din partea unui asemenea organ ca CSM. În plus, sunt menționate niște proceduri disciplinare în curs de examinare, care trezesc semnul întrebării cu privire la dubla sancționare. Adică judecătorul care are proceduri disciplinare nu este pedepsit doar o dată, ci de două ori pentru aceeași încălcare? O dată prin aplicarea sancțiunii disciplinare (care urmează încă să fie constatată) și o dată prin numirea la plafon? Se pune întrebarea în baza cărei Legi a fost sancționat judecătorul Murguleț prin „excluderea” din sistemul judecătoresc? Această Hotărâre abuzivă ridică mari semne de întrebare cu privire la existența Statului de Drept, în condițiile în care, în partea motivată a acestei hotărâri sunt invocate plângeri și sesizări din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care la rândul său a fost învinuit, în iunie 2019, de judecătorul Murguleț de exercitarea presiunilor asupra sa la luarea deciziilor pe dosare”, se întreabă magistrata.

Potrivit ei, nu există solidaritate în interiorul breslei judecătorilor, iar asta ar fi una dintre cele mai mari slăbiciuni ale sistemului judecătoresc. „Nu am învățat această lecție la Institutul Național al Justiției, nu am învățat că în echipă putem reuși mai mult decât de unii singuri, nu am învățat nici din istorie, că magistrați integri individuali am mai avut și vom mai avea, dar atât timp cât nu ne vom uni într-o forță comună, interesele obscure vor învinge de fiecare dată. Nu am învățat nici din experiențele statelor europene, care s-au solidarizat, ori de câte ori au fost atentate la independența judecătorilor.

Solidarizarea este instrumentul modern care stă la dispoziția societăților evoluate în lupta cu abuzurile de orice fel. Este o chestiune de mentalitate. Cazul lui Murguleț este un început de solidarizare, deoarece acest caz este unul de principiu. Este vorba despre intoleranța la atentatele asupra independenței tuturor judecătorilor care pornesc de la un caz concret”, a subliniat Victoria Sanduța.

Interviul integral poate fi citit aici.

Anticoruptie.md
09/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii