VIDEO // Un primar a fost absolvit de fapte penale, după ce a trecut de la PL la PDM

Anticoruptie.md
19/09/2018

Primarul comunei Vărzărești din raionul Nisporeni, Constantin Ungureanu, a fost achitat marți de Curtea de Apel Chișinău într-un dosar intentat pentru abuz de serviciu. Edilul de Vărzărești a câștigat alegerile locale din vara anului 2015, fiind membru al Partidului Liberal, iar anul trecut, în timp ce avea statutul de învinuit, a aderat la Partidul Democrat.

Centrul pentru Investigații Jurnalistice a realizat o anchetă completă pe acest subiect încă de anul trecut, în care a explicat cu lux de amănunte cum este  folosită justiția de factorul politic pentru a racola sau pedepsi primarii de la alte partide care nu vor să treacă în rândul democraților. 

Potrivit deciziei Curții de Apel, fapta incriminată lui Constantin Ungureanu nu întrunește elementele infracțiunii prevăzute de aricolul 328 din Codul Penal. În opinia magistraților, acțiunile primarului se încadrează în prevederile Codului Contravențional, dar edilul nu poate fi tras la răspundere pe motiv că a expirat termenul de prescripție.

Dosarul pe numele lui Constantin Ungureanu a fost intentat la începutul anului 2016 de către Procuratura Nisporeni pentru că, în decembrie 2015, i-a permis lui Anatol Baraboi, un consătean de al său, să extragă nisip de la cariera din satul Șendreni, iar zăcământul a fost folosit pentru amenajarea unui iaz din proprietatea privată. Edilul i-a eliberat lui Baraboi și un certificat permisiv, în care se arăta că nisipul este extras pentru amenajarea unei plaje publice în Vărzărești.

Potrivit procurorilor, „lucrările de extragere a nisipului s-au efectuat ilegal, în lipsa dreptului de folosire a subsolului, actului de confirmare, documentaţia de proiect avizată şi a licenţei. De asemenea, s-a constatat că volumul de nisip extras illicit este de 2.050 m3”. Prejudiciul a fost estimat la suma de 387.938 lei.

Constantin Ungureanu a pledat nevinovat, invocând faptul că a acționat în interes public și nu a știut că nisipul va fi folosit pentru amenajarea unui iaz particular.

Alt caz tras la indigo

Cazul primarului de Vărzărești nu este unul singular. Și fosta primăriță a satului Colonița, Angela Zaporojan, suspendată din funcție în mai 2018, urmare a condamnării de Curtea de Apel, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, a revenit la conducerea Primăriei, chiar săptămâna trecută.

Curtea Supremă de Justiție a achitat-o definitiv pe Angela Zaporojan pe 12 septembrie și a repus-o în funcție.

Primărița satului Colonița din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan, a fost suspendată din funcție, vineri, 27 aprilie, după ce, la sfârșitul lunii martie, a fost condamnată penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că în 2014 a alocat din bugetul local aproape 100 de mii de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale - 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani.  

Edilul este la al doilea mandat de primar. În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. La alegerile din 2015, Angela Zaporojan a câștigat cel de-al doilea mandat din primul tur, acumulând peste 75 la sută din sufragii. În aprilie curent, primărița de Colonița a devenit membră a Partidului Democrat.  

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015.    

În procesul de judecată, primărița a pledat nevinovată, motivând că aceasta a fost voința enoriașilor din sat, iar banii erau prevăzuți în bugetul pentru anul 2014, care a fost votat de către consiliu în 2013. 

Neînțelegerile dintre fracțiunea PL și susținătorii Angelei Zaporojan au împărțit satul în două tabere, iar oamenii au ajuns să se bată între ei. Angela Zaporojan susține că este hărțuită de mai mulți ani de către consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu a permis fiilor ei să acapareze mai multe terenuri. 

Anticoruptie.md
19/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii