Video // Autorităţile locale, despre ridicarea unei clădiri de peste 25 de etaje în locul restaurantului „Doina”: „N-o să permitem aşa înălţimi în parc, dar admitem că orice se poate întâmpla”

Anastasia Nani
24/05/2017
Foto: colaj CIJM

Autorităţile municipiului Chişinău se opun proiectului companiei Ongan Tekstil din Turcia care vrea să construiască în locul restaurantului „Doina” din Parcul Valea Trandafirilor un edificiu ce ar depăşi 25 de etaje. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui documentar video al Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre situaţia parcurilor din Capitală. Pe de altă parte, experţii susţin că subiectul privind ridicarea unui imobil multietajat în locul vechiului restaurant nici nu poate fi discutat întrucât ar însemna încălcarea flagrantă a legii. 

La începutul anului, autorităţile locale au desfăşurat consultări publice pe marginea acestui proiect care s-au lăsat cu scandal. Avocatul companiei Ongan Tekstil declara atunci că, potrivit hotărârilor de judecată, zona în care se află restaurantul nu este spaţiu verde. În cadrul discuţiilor, investitorii au vorbit despre un proiect mare care va oferi un centru de dezvoltare pentru copii, restaurante, terase, hotel, oficii și chiar un observator astronomic. În plus, reprezentanţii firmei promiteau că vor investi circa cinci milioane de lei în amenajarea parcului. Investitorii nu spun însă nimic despre faptul că o parte din clădire este destinată pentru spații locative. Acest lucru este prevăzut expres în Planul Urbanistic Zonal, în care, de altfel sunt prezentate beneficiile pentru viitorii locatari ai blocului: grădinițe, licee, centru medical, locuri de agrement din preajmă.

„Dacă aţi văzut acea dezbatere, ea nu a fost precedată de o examinare la Consiliul urbanistic municipal. Acest lucru vorbeşte din start despre faptul că atât Direcţia urbanism şi arhitectură, cât primarul şi viceprimarul suntem contra unei asemenea idei. Dacă ceva de acest gen - locuinţe sau oficii - se vor construi acolo atunci cel puţin până la zona de joacă a Parcului Valea Trandafirilor spaţiul verde va fi nimicit nu din cauza indisciplinii locatarilor, cei care vor lucra acolo, dar din motive obiective: trebuiesc parcări. Investitorul, da, el vrea să valorifice terenul şi nu se gândeşte la consecinţe pentru localitate, pentru vecinătăţi. Părerea mea este că acesta este un proiect care nu corespunde nu doar spaţiilor verzi, ci şi ţesutului urbanistic”, a declarat viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu, între timp cercetat penal şi plasat în arest.

„Aşa obiective cu aşa înălţime în parcuri nu pot fi. Măcar că terenul este privat şi se află în mijlocul parcului, dar noi n-o să permitem aşa înălţimi. Înălţimea maximă poate fi de trei - patru etaje. Admit însă că orice se poate întâmpla, la noi în ultimul timp tot mai mult instanţele de judecată hotărăsc. Şi proiectele urbanistice, adică şi în Regulamentul local de urbanism sunt cazuri când au intervenit”, a spus şi Sergiu Borozan, arhitect-şef interimar al municipiului Chişinău.

Pe de altă parte, dintr-un răspuns oferit Centrului de Investigaţii Jurnalistice de către reprezentanţii Societăţii pe Acţiuni „Restaurant Doina” reiese că investitorul încă mai aşteaptă soluţia autorităţilor: „Vă comunicăm că pachetul de documente necesar conform normativelor legale, a fost depus spre examinare la Primăria municipiului Chișinău. Doar în urma îndeplinirii procedurilor legale de expunere  asupra Planului Urbanistic  Zonal și a schiței-concept a clădirii de către instituțiile de stat competente, vom ști dacă obiectivul propus poate fi încadrat în zonă conform aprobarilor PUZ-ului propus, iar proiectul va fi racordat în totalitate normativelor indicate de către instituțiile de stat specializate”. 

Experţii susţin însă că subiectul ridicării unui imobil multietajat în locul vechiului restaurant nici nu poate fi discutat întrucât permiterea unei astfel de construcţii ar însemna încălcarea flagrantă a legii. „Cazul Valea Trandafirilor nu a fost niciodată pus pe rol şi explicată care este situaţia acolo. Valea Trandafirilor este parc, iar restaurantul este în zona de parc unde pot fi construite doar un anumit tip de obiective. Aici nu poate fi vorba despre referendum sau întrebarea locuitorilor din împrejurimi pentru că experienţa a arătat că acest lucru nu are loc. Majoritatea populaţiei, chiar la realizarea unui simplu interviu ar fi: «Nu, noi nu avem nevoie de încă un supermarket sau un hotel». Nu poate nici măcar fi discutat acest proiect atâta timp cât are loc încălcarea flagrantă a legii”, a comentat experta Tatiana Savva de la Centrul analitic independent Expert-Grup.

Clădirea restaurantului a fost privatizată în 2008 de angajaţi ai localului, după ce, pe la mijlocul anilor 2000, procurorii aveau în gestiune un dosar penal privind diminuarea pachetului majoritar de acțiuni al statului la Societatea pe Acţiuni „Restaurant Doina”. Peste trei ani, aceştia au obţinut în instanţa de judecată şi dreptul asupra terenului adiacent cu o suprafaţă de aproape jumătate de hectar. Pentru că afacerea nu ar mai fi fost profitabilă, restaurantul a fost închis cu aproape şase ani în urmă. Între timp, încăperile au fost închiriate de alte firme. În 2015, „Doina” a ajuns în proprietatea companiei Ongan Tekstil din Turcia, firmă care a intrat pe piața din Republica Moldova încă 2009, deschizând la Bălți o fabrică de producere a huselor. Tranzacţia nu a fost anunţată oficial.

Detalii în materialul video

Anastasia Nani
24/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii