VIDEO // Bal în pușcărie, pe timp de pandemie

Julieta Savițchi
15/05/2020

Deținuții dintr-un penitenciar au sărbătorit pe picior larg, inclusiv cu alcool, sărbătorile pascale, masa de sărbătoare fiind asigurată de doi hoți în lege, care își ispășesc pedeapsa la Penitenciarul nr. 15 din Cricova. Administrația Națională a Penitenciarelor susține că este vorba de penitenciarul din Tiraspol, pe care nu-l controlează.

Într-o înregistrare video, distribuită pe rețelele de socializare într-un grup din regiunea transnistreană, se vede cum mai mulți deținuți stau la o masă încărcată cu bucate și țin în mână pahare de plastic, în care se presupune că ar fi votkă. Un deținut le citește de pe telefon un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorilor pashale, semnat de „hoții în lege Vova Makena și Serioga Kitaeț”. Semnatarii îi îndeamnă pe deținuți la unitate și solidaritate și le urează viață lungă. În apropiere nu se observă niciun gardian.

Surse din Administrația Națională a Penitenciarelor susțin că evenimentul a avut loc primăvara curentă la închisoarea din Tiraspol. Deținutul care citește mesajul de felicitare se numește Vitalie Abajer, alias Abajur, și până nu demult a fost reprezentantul lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena, în penitenciarul din Tiraspol. Abajer ar fi fost „retrogradat” recent de Makena pentru că înregistrarea respectivă a ajuns la autoritățile de la Tiraspol.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Oleg Pantea, șef de direcție în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-a declarat că demult nu au mai fost înregistrate stfel de practici în penitenciarele din Republica Moldova.

Serghei Ceban, alias Kitaeț a devenit autoritate în lumea interlopă în anul 2012, în Grecia, făcând parte din gruparea condusă de fraţii georgieni Cardava. Potrivit datelor Interpol, Kitaeţ conducea grupări criminale din mai multe ţări din Balcani. În Moldova, el colabora cu gruparea interlopului ”Makena”. În 2015, Serghei Ceban a fost extrădat din Grecia, la solicitarea autorităților din Chișinău. Ceban este învinuit în dosarul Makena pentru contribuirea în calitate de autor și instigator la crearea și conducerea unei organizații criminale, întemeierea unei astfel de organizații și organizarea activității ei, prin crearea de fonduri bănești și de altă natură pentru susținerea lor financiară și a activității criminale a organizației.

Vladimir Moscalciuc, alias Makena,  se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

Julieta Savițchi
15/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii