Video // Campanie lansată de CNA: „Corupție e atunci când casa e scrisă pe soacră, mașina - pe cumnat”

Anticoruptie.md
20/09/2017
Captură video: spotul CNA

Centrul Național Anticorupție a lansat o campanie de informare și sensibilizare privind efectele corupției și importanța promovării integrității în spațiul public. „Corupție e atunci când casa e scrisă pe soacră, mașina - pe cumnat; când ești nevoit să ascunzi tot ceea ce ai agonisit. (...) Ție frică pentru că ești corupt. Eliberează-te! ”, este îndemnul din spotul de lansare a campaniei cu genericul „Integritatea este libertate”. 

În prim plan apare actorul Igor Caras, care interpretează rolul unui funcţionar corupt. „I-aţi strecurat poliţistului un ban, i-aţi adus învăţătoarei o cutie de bomboane şi gata, credeţi că ştiţi ce e asta corupţie. Corupţia aici abia începe, dar nu se termină”, este una dintre replicile din spot.

Potrivit CNA, campania a fost inspirată de recentele reglementări legislative prin care au fost introduse în premiră noțiunile „integritate politică”, „integritate instituţională” şi „integritate în sectorul privat”. „Anume pentru a produce o schimbare de mentalitate, campania lansată astăzi va oferi cetățenilor informații simple şi accesibile despre obligaţiile de integritate ale clasei politice, ale agenţilor economici, dar mai ales despre obligaţiile de integritate ale angajaţilor statului şi ale instituţiilor publice cu privire la responsabilitatea pe care o au faţă de cetăţeni”, a comentat Cristina Țărnă, vicedirector al Centrului Național Anticorupție.

Campania se bazează pe un spot video şi o serie de filmuleţe, cu o durată de la trei până la șase minute, sub forma unor „lecții de integritate” ţinute la tablă de către actorul Boris Cremene. Fiecare lecţie porneşte de la exemple bazate pe percepţia şi mentalitatea oamenilor de rând, în urma cărora devine clar de ce multe din realităţile Republicii Moldova nu ar trebui tolerate de cetăţeni, care sunt regulile aplicabile în asemenea situaţii şi la ce comportament trebuie să se aştepte atunci când interacţionează cu instituţiile statului. CNA urmează să distribuie „lecţiile de integritate” sub forma de benzi desenate în cadrul instituţiilor de învăţământ şcolar şi universitar.

Campania de informare este pusă în aplicare cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și susținută financiar de Guvernul Norvegiei. 

Anticoruptie.md
20/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii