VIDEO // Cu ce mașină se plimbă șeful Penitenciarului nr. 13 din Chișinău

Anticoruptie.md
05/06/2019
CIJM

Igor Pântea, șeful Penitenciarului nr. 13 din Chișinău, a fost surprins la volanul unui automobil de model Skoda Octavia. Această mașină nu se găsește în Declarația de avere și interese personale, iar Autoritatea Națională a Penitenciarelor susține că acest vehicul nu este de serviciu.

Igor Pântea a fost surprins venind și plecând cu automobilul respectiv de la locul de muncă, precum și la Judecătoria Chișinău, fiind citat în calitate de inculpat într-un dosar penal. Prețul unui automobil de model Skoda Octavia în saloanele Daac Autosport SRL începe de la 13.500 de euro. 

Șeful închisorii din Chișinău a refuzat să facă declarații despre acest subiect, în timp ce Oleg Pantea, ofițerul de presă al Autorității Naționale a Penitenciarelor, ne-a comunicat că Penitenciarul nr. 13 nu are în dotare automobile de model Skoda.

În Declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Igor Pântea raportează un automobil de model Toyota procurat în 2014 cu 37.000 de lei. Șeful închisorii a mai declarat un imobil de 43,9 metri pătrați, procurat în 2017 cu 44.300 de lei, și un teren de opt ari, ce i-a revenit gratuit în proprietate. Conform aceluiași document, Pântea, care a avut în 2018 venituri salariale de 144.500 de lei și o pensie de 45.000 de lei, este singurul întreținător al familiei.

Fostul polițist Igor Pântea a fost numit la șefia Penitenciarului nr. 13 în octombrie 2016. În perioada respectivă, acesta a fost acuzat de mai mulți avocați de restricționarea accesului la clienții lor, iar mai mulți deținuți au adresat plângeri în judecată pentru tratamentul inuman și degradant. De exemplu, controversatul afacerist Veaceslav Platon a depus zeci de plângeri pe numele lui Pântea pe motiv că i se refuză televizorul și ziarele, că este deținut de mai mult timp singur în celulă și că ar fi fost pusă la cale asasinarea sa. Și liderul Organizației Teritoriale Ungheni a Platformei Demnitate și Adevăr, Gheorghe Petic, s-a plâns că a fost agresat fizic de șeful Penitenciarului din Chișinău.

Amintim că Igor Pântea are statut de învinuit într-un dosar intentat pentru tortura din aprilie 2009. Inițial, el a fost condamnat de instanța de fond și Curtea de Apel la închisoare. Curtea Supremă de Justiție însă a decis rejudecarea dosarului în prima instanță, unde se află de mai bine de șase ani.

Anticoruptie.md
05/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii