Video // Cum a ajuns un teren din Parcul „Valea Trandafirilor” de la Ministerul de Interne la o companie afiliată omului de afaceri Veaceslav Platon

Anticoruptie.md
01/06/2017
Vedere din satelit

Un teren cu o suprafaţă de 88 de ari din Parcul „​Valea Trandafirilor”, care a aparţinut cândva Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns în mod dubios în proprietate privată pe timpul când la conducerea instituţiei s-a aflat Gheorghe Papuc. În iunie 2016, pământul a fost cumpărat de compania de asigurări Alliance Insurance Grup, pe atunci afiliată omului de afaceri Veaceslav Platon. Odată ce au început problemele penale ale controversatului businessman bunul imobil a fost pus sub sechestru. Detaliile se conţin în cadrul unui documentar al Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre terenurile din parcurile Capitalei care au ajuns pe mâini private.  

Fosta clădire, monument istoric, care ar fi fost construită prin anii 1830 s-a aflat sub protecţia statului, dar a fost lăsată să se ruineze. Imobilul a fost în gestiunea Ministerului de Interne şi a ajuns pe mâini private încă în iunie 2004, pe vremea când la şefia instituției se afla Gheorghe Papuc. Atunci, pentru stingerea unor pretinse datorii ale MAI, executorii judecătorești au sechestrat și au scos la licitație mai multe bunuri imobile, pe care le-au vândut la un preț de nimic, potrivit unui raport al Curții de Conturi.

Imobilul a fost cumpărat de Viorel Ipatii, despre care presa a scris că ar fi verișorul Svetlanei Popa, pe atunci președinta fracţiunii comuniste din Consiliul Municipal Chişinău, la fel cunoscută drept parteneră de afaceri cu Gheorghe Papuc. În prezent ea este consilier local din partea socialiștilor.

La câteva luni după ce a obținut clădirea, Viorel Ipatii a vândut-o firmei Megaflora care, trei ani mai târziu, a cumpărat de la municipalitate și terenul de 88 de ari aferent construcției. În 2015, pământul a fos scos la vânzare pe site-urile de anunţuri. Proprietarii de atunci cereau 2,3 milioane de euro. Pe parcursul lunii iunie 2016, în doar trei săptămâni, pământul a fost vândut de trei ori, trecând rând pe rând în proprieatea a trei firme, inclusiv a unui off-shore din Marea Britanie. Într-un final a ajuns să aparţină companiei de asigurări Alliance Insurance Group, cunscută anterior sub denumirea de Victoria Asigurări, despre care se ştia că i-a fost afiliată omului de afaceri Veaceslav Platon. Întâmplător sau nu, în august 2016, atunci când au început problemele penale ale businessmanului în Republica Moldova, fosta Judecătorie a sectorului Buiucani a pus sechestru pe bunurile imobile.

La scurt timp, Consiliul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Moldova a obligat acţionarii majoritari ai Alliance Insurance Group să îşi vândă acţiunile, fiind vorba despre Generashon Financial B.V. (57%), Bellefond Invest (19,53%) şi Papillon Invest LTD (10,7%). 

Detalii în materialul video

Anticoruptie.md
01/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii