VIDEO// Cum s-a pus Dodon în slujba lui Plahotniuc și au furat împreună bani din buzunarele cetățenilor printr-un contract măsluit pe energie electrică din Ucraina

Mădălin Necșuțu
10/06/2021
Expertul în energetică Sergiu Tofilat

Liderii PSRM Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au participat conștient și în folosul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc în scheme de procurare de energie electrică din Ucraina în 2008, au acuzat experții în energie Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu în cadrul unei conferințe de presă ținute la Chișinău. Oficialii vizați nu au comentat până în prezent acuzațiile.

Cei doi experți au spus că Dodon a făcut parte din echipa de negocieri pentru furnizarea de energie care a mers în 2008 în Ucraina pentru a negocia prețurile de furnizare, în calitate de vicepremier și ministru al Economiei. Până la negocierile purtate de Dodon, Republica Moldova plătea 40 de dolari americani pentru un MW de energie electrică, iar după negocieri Republica Moldova a început să plătească 53 de dolari pe un MW. Diferența de preț a fost plătită din buzunarul consumatorilor casnici din Republica Moldova după ce în schemă a intrat un intermediar – compania Energopartner, scrie G4Media.ro.

Sergiu Tofilat, fost consilier prezidențial până de curând al președintelui Maia Sandu și unul dintre liderii Partidului Schimbării, a spus că, în urmă cu două luni, la Președinție au parvenit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit căreia, jumătate din banii câștigați de Energopartner (companie intermediar) au ajuns la offshore-ul Borg Traders Corporation, ce aparține oligarhului Vlad Plahotniuc.

Potrivit expertului Sergiu Tofilat, a fost și un transfer direct de la Energopartner către Borg Traders Corporation, din care a fost procurat un ceas elvețian de 50.000 de dolari.

„După trei ani și jumătate de când am depus la Procuratura plângerea privind schema de import al energiei electrice din Ucraina aplicata în 2008 și după ce ne-am judecat cu Procuratura, oamenii legii au fost obligați să reia urmărirea penală. Se cunoștea despre implicarea lui Dodon în această schema în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor – Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per MW. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei”, a spus Tofilat.

Toată povestea a plecat de la investigația scrisă de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova în 2008, în care am arătat cum a negociat Dodon în devafoarea Republicii Moldova și în avantajul unei firme-căpușe acest contract de furnizare de energie electrică în Republica Moldova. 

Conexiunile cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din Rusia - Solntsevskaya Bratva

Din delegația care a mers în Ucraina în 2008 pentru a negocia făceau parte Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Aleksadr Gusev, director la compania Energocom. Gusev a semnat contractul după ce Dodon a încheiat negocierile cu partea ucraineană privind furnizarea de energie electrică.

În opinia lui Tofilat, faptele cunoscute până în prezent sunt suficiente pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Astfel, în mai 2008, Republica Moldova avea două contracte de procurare a energiei din Ucraina. O parte era cumpărată direct din Ucraina cu 40 de dolari per MW, iar cealaltă parte prin compania intermediară Energopartner KFT, la prețul de 53 de dolari.

„Intermediarul cumpara energia la prețul de piață si ne-o vindea nouă mai scump [...] Pentru perioada mai–decembrie 2008, acest furnizor, Energopartner, a câștigat pe seama noastră 14,5 milioane de dolari. ANRE a ridicat atunci prețul la energie electrică cu 12%”, a completat Tofilat.

Tofilat a mai subliniat că procurorii au dorit să mușamalizeze dosarul și doar dintr-o întâmplare cazul a luat o altă turnură și a revenit în actualitate pentru aceștia. De altfel, expertul a menționat că un dosar similar pe comerțul cu energie este deschis și în Ucraina și că acolo este anchetat inclusiv această firmă intermediară – Energopartner.

Mai mult, legăturile în acest caz duc inclusiv spre una dintre cele mai importante grupări criminale ruse „Solntsevskaya Bratva”, condusă de Semion Mogilevici.

Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunța, în 2007, inițierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”.

Interpolul a cerut autorităților din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solntsevskaya Bratva, considerat cel mai mare și cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.

„Dosarul a fost deschis inclusiv pe numele directorului acestela, Vasil Becivars, tot el Melnicovici și tot el Danilov. Acesta are legături cu gruparea criminală Solntsevskaya și cu Simion Mogilevici”, a mai spus Tofilat.

Fostul membru al Curții de Conturi, Tudor Soitu, a afirmat, la rândul lui, că probe sunt destule în acest dosar pentru Dodon și Greceanîi să fie trași la răspundere pentru acest fapte de corupție.

„Acum ne întrebăm care a fost rolul doamnei Zinaida Greceanii, premierul de atunci, și al domnului Vladimir Voronin, președintele R. Moldova. Ei nu au întreprins nimic când se fura poporul, la care spun ei că țin foarte mult. Este primul dosar de rezonanță din ultima perioadă, dar vă asigur că urmează multe altele – cu Moldovagaz, Portul Giurgiulești. Sunt convins că în această afacere sunt implicați Dodon, Plahotniuc, Voronin și Greaceanâi. Procuratura va stabili lista întreagă", a conchis Șoitu.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă.

Verificările procurorilor au demarat din nou în acest dosar pe 5 mai, după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanta de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în 2017 de către prucurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Mădălin Necșuțu
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii