Video // Dezinfectanți și produse chimice contrafăcute, depistate de Poliția de Frontieră într-un laborator clandestin

Irina Odobescu
13/10/2020
Poliția de frontieră via Facebook

Comercializarea dezinfectanților și produselor chimice contrafăcute a fost afacerea unei grupări formate din opt membri, care activa sub acoperirea a două companii autohtone în municipiul Chișinău. În urma descinderilor ofițerilor, făptașii au fost reținuți, iar produsele, confiscate.

„S-au descoperit recipiente cu etichetele unor producători europeni certificați în Republica Moldova, care erau reumplute cu tot felul de produse contrafăcute de către membrii grupării. Respectiv, dincolo de prejudiciul comercial adus, această grupare infracțională a admis nu doar un risc sanitar major și atingerea sănătății publice, dar și, posibil, a contribuit cauzal la sporirea cazurilor de infectări atât cu noul coronavirus, cât și cu alte maladii transmisibile”, scrie în comunicatul emis de Poliția de Frontieră.

Dezinfectantul se producea într-un laborator și o secție clandestină din Chișinău. Pe lista produselor periculoase vândute în mai multe regiuni ale țării, diferitelor organizații și companii, erau și produse de igienă și curățenie concentrate, ambalate în recipiente lipsite de sisteme de închidere de siguranţă, prevăzute pentru înlăturarea riscului ingestiei substanţei de către copii. În procesul investigațiilor s-au constatat situații de infectare cu noult tip de virus COVID-19 înregistrate în organizațiile unde s-au folosit astfel de produse contrafăcute și livrate ca „dezinfectant” sau „igienizant”.

Actualmente este dispusă expertiza produselor confiscate, pentru că există bănuiala că acestea ar conține substanțe toxice și periculoase pentru sănătatea celor care le folosesc.

Investigațiile continuă pentru identificarea celorlalți complici, a listei integrale a companiilor și organizaților cărora s-au livrat astfel de produse contrafăcute și ridicarea neamânată a acestora din utilizare, precum și stabilirea persoanelor care au avut de suferit în rezultatul folosirii acestor produse.

Irina Odobescu
13/10/2020

Comentarii