VIDEO// Diplomatul rus acuzat de spionaj la București, filmat în timp ce încerca să-și recruteze surse în Guvernul României

Madalin Necsutu
30/04/2021
Digi 24

Adjunctul atașatului militar al Rusiei la București, Alexei Grișaev, a fost filmat în timpul unor întâlniri pe care le avea cu o serie de oificial români, în încercarea de a le recruta pentru ca acestea să îi transmită informații sensibile din interiorul Guvernului de la București. Mass-media de la București a publicat un scurt video intitulat „Caracatița spionilor ruși în Europa de Est” în care se prezintă activitatea spionilor ruși implicați în scandalurile recente care au izbucnit în Cehia, Bulgaria și România.

Grișaev ar face parte din GRU – serviciul militar al Armatei Ruse - și ar fi urmărit să obțină de la oficiali români informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României.

Acesta a fost declarat persona non-grata pe teritoriul României și a fost expulzat pe 26 aprilie. Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin a avut o reacție virulentă față de expulzarea lui Grișaev, iar purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Rusiei, Maria Zaharova, a amenințat cu expulzarea simetrică a unui oficial român de la Moscova.

Cu câteva zile înainte de scandalul de spionaj, Kuzmin afirma că serviciul diplomatic rus a acționat întotdeauna pe baza prevederilor Convenției de la Viena din 1961, adică normele respective ale dreptului internațional, care, în special, interzic strict ambasadelor străine și angajaților acestora să intervină în treburile interne ale acelor state în care sunt acreditate.

„Tocmai aceasta este principala diferență între comportamentul diplomaților ruși în România și activitățile colegilor străine din statele membri ale UE și NATO (...) Ambasada Rusiei, în conformitate cu Convenția de la Viena, își limitează activitatea politică în țara gazdă exclusiv la studiul și analiza politicii interne și externe a României pentru a-și informa guvernul în acest sens, precum și pentru a explica politica externă și internă a Rusiei către reprezentanții autorităților române și opinia publică românească. Apropo, chiar și în această lucrare complet „convențională”, suntem obligați periodic să auzim despre „nemulțumirea” din partea Bucureștiului”, spunea Kuzmin.

Anterior venirii în România, Valeri Kuzmin a activitat la ambasador al Rusiei la Chișinău.

Madalin Necsutu
30/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii