Video // Ex-procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, vorbește în premieră despre motivele demisiei și legătura cu dosarul Tranga

Anticoruptie.md
18/06/2019

Fostul procuror șef Anticorupție Viorel Morari a declarat marți, în premieră, la mai mult de o lună de tăcere, că a demisionat pentru a nu prejudicia imaginea Procuraturii Anticorupție și pentru a lăsa să se desfășoare ancheta internă privind acuzațiile ce i se aduceau. Totuși, Viorel Morari a cerut ca Procurorul General să-și anuleze ordinul prin care l-a demis, deoarece ar fi contrar legii.  El a negat însă orice legătură cu dosarul în care este inculpat omul de afaceri Andrei Tranga.  

„Eu sunt procuror de carieră și pentru mine este inacceptabil ca, din cauza unei persoane care la un moment dat devine controversată, imaginea Procuraturii sau activitatea întregului corp de procurori să fie compromisă. Procurorii fac și lucruri bune, de aceea nu am vrut ca propria ambiție sau dorința de a fi mare șef să influențeze imaginea întregii instituții. În circumstanțele în care am înțeles că eu probabil mai mult intru în relații tensionate cu toți decât găsesc un numitor comun, am considerat necesar să-mi depun cererea de demisie”, a declarat Viorel Morari în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație.

„Acuzațiile sau pretinsele fapte imputate mie erau de o natură foarte gravă. Eu am fost acuzat de conflict de interese, de o faptă de corupție. De aceea am considerat necesar să-mi dau demisia, pentru a nu pune semne de întrebare vizavi de eficacitatea anchetei care avea să fie întreprinsă privind acțiunile mele. Dacă legea prevedea ca procurorul general să mă suspende pe durata anchetei de serviciu, probabil că nu demisionam”, a mai spus Viorel Morari. 

Morari a mai precizat că a contestat ordinul de eliberare semnat de procurorul general, întrucât acesta ar fi fost semnat ilegal, în aceeași zi în care a fost înaintată cererea de demisie. „Eu am depus cerere de eliberare din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în seara zilei de 26 aprilie. Ordinul de eliberare a fost semnat în aceeași zi, deși trebuia să fie emis pe data de 13 mai sau, în cel mai rău caz, pe 2 mai, întrucât între 2 și 8 mai urma să fiu în concediu anual de odihnă, pe care l-am solicitat anterior. Acum vreau să fie anulat acest ordin ca ilegal. Potrivit Codului Administrativ și Codului Muncii, nu este posibilă adoptarea hotărârii în ziua depunerii cererii. Pe 26 eu toată ziua am fost la serviciu, am emis acte procedurale, am examinat adresări ale cetățenilor, am semnat scrisori, am dat indicații pe dosare, am repartizat poșta. Pot apărea acum anumite probleme, pentru că, dacă pe vreun dosar apare vreo ordonanță emisă de mine pe data de 26, aceasta e lovită de nulitate, pentru ca din 26 deja am fost eliberat din funcție la cererea mea. Dacă va fi anulat acest ordin, eu îmi dau din nou demisia pentru a fi organizat un concurs pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție”, a mai subliniat Viorel Morari.

„Nu am nicio implicare în cazul Tranga”

Viorel Morari a povestit că la 18 aprilie, a aflat despre faptul că în adresa ambasadelor și în adresa mass-media a fost expediată o scrisoare anonimă cu denumirea „Fărădelegile pe care le comite unul dintre procurorii controlați de liderul PDM, Vlad Plahotniuc”. Aceasta a fost trimisă, după cum a identificat ulterior, de pe o adresă electronică anonimă, folosită o singură dată pentru expedierea mesajului. Primul lucru pe care l-am făcut este că am adresat procurorului general, tot la 18 aprilie, o solicitare prin care am cerut să fie inițiată o investigație prin care să fie cercetate pretinsele fapte care mi-au fost imputate. Atunci am vorbit cu procurorul general, i-am prezentat raportul respectiv și am considerat necesar ca procurorul general să decidă ce face cu adresarea respectivă. Ea nu a apărut în presă imediat, ci peste câteva zile”, a spus Morari.

Ulterior, pe 25 și 26 aprilie el ar fi sesizat din nou Procuratura Generală și Autoritatea Națională de Integritate, să fie efectuată o investigație privind pretinsele abuzuri pe care le-ar fi comis. „Tot atunci a apărut și informația referitor la cazul Tranga. Precum că Tranga, împreună cu câțiva complici de-ai săi, ar fi comis careva acte pentru fie a deposeda, fie a influența soarta altui om de afaceri, Viorel Varzari. Vă spun cu toată certitudinea și responsabilitatea – Eu nu îl cunosc pe domnul Tranga, eu nu am avut cu el nicio întrevedere. Nu cunosc nr lui de telefon, nu ne-am sunat niciodată. Nu am avut careva convorbiri tet a tet sau altceva cu persoanele care sunt reținute pe dosar. Nu am nicio implicare în cazul Tranga”, a subliniat Viorel Morari.

Amintim că, potrivit procurorilor, Andrei Tranga, în complicitate cu alte patru persoane, a încercat să îl deposedeze de afacere pe Viorel Varzari și ar fi extorcat de la acesta 730.000 de euro, pentru a-l scăpa de un dosar penal. Procurorul a precizat că denunțul a fost făcut de către Varzari în timp ce se afla în custodia statului, iar acum acesta se află în arest la domiciliu.

Anticoruptie.md
18/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii