VIDEO // Furau mașini de lux în Europa și le vândeau în Republica Moldova, dar au fost prinși // Ce riscă hoții de mașini

Crina Dumitriu
15/09/2020
Politia de Frontiera

Poliția de Frontieră a ridicat, în urma a zece percheziții, șase autoturisme de lux și o motoretă, care ar fi sustrase din UE, blanchete ale certificatelor de înmatriculare, xerocopii ale actelor oficiale și alte documente cu semne de falsificare. Descinderile s-au desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei cauze în care este cercetată o grupare criminală din care fac parte cetățeni ai Republicii Moldova, României, Italiei și Albaniei.  

Conform informațiilor acumulate, în perioada anilor 2015-2020, un grup de hoți de mașini a organizat o schemă infracțională privind trecerea ilegală a mașinilor luxoase peste frontiera de stat. Mijloacele de transport, valoarea cărora depășește 120 mii euro, ar fi sustrase din țările Uniunii Europene. Totodată, membrii acestei grupări perfectau și foloseau în mod fraudulos actele de înmatriculare, documentele vamale și efectuau modificări mecanice neautorizate.

În urma activității speciale de investigație și a materialelor acumulate în cadrul cauzei penale, au fost efectuate opt percheziții în diferite locații din municipiul Chișinău și alte două percheziții - în raioanele Orhei și Anenii Noi. Ofițerii de investigație și ofițerii de urmărire penală ai IGPF au depistat o motoretă de model „Piagio” și un autoturism de model „VW Amarok”, ambele cu semne de falsificare a elementelor de identificare. Alte cinci mașini: Nissan X-Trail, Jeep Compass, BMW X5, Mini Cooper, ALFA ROMEO, au fost ridicate pe faptul existenței informației de sustragere din UE și introducerea clandestină ale acestora în Republica Moldova.

În cadrul perchezițiilor au fost identificate și xerocopii a actelor care au servit la baza înmatriculării ilegale a autovehiculelor, blanchete ale certificatelor de înmatriculare care ar fi eliberate de autoritățile Italiei, xerocopii ale împuternicirilor notariale, xerocopii ale transferurilor bănești, opt telefoane mobile și mai multe cartele SIM, un laptop și alte documente cu semne de falsificare, precizează Poliția de Frontieră. 

Persoanele documentate și-au recunoscut vina în cadrul audierilor, în prezent acestea fiind cercetate în stare de libertate.

Poliția de Frontieră mai precizează că autoritățile de drept naționale și europene continuă investigațiile în vederea depistării tuturor persoanelor implicate în contrabanda cu mijloace de transport.

Crina Dumitriu
15/09/2020

Comentarii