VIDEO// Guvernul va debloca noi cantități de păcură. Spînu și Kulminski merg la Moscova, Popescu, la Kiev, pentru a căuta livrări noi de gaze pentru Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
20/10/2021

Guvernul va aproba alocarea a 16.500 de tone de păcură din rezerva de stat pentru a asigura conectarea la agentul termic în special pentru consumatorii casnici,  a anunțat miercuri în cadrul unei conferințe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Termoelectirca a început să lucreze pe păcură la sfârșitul săptămânii trecute. Avea 800 de tone de păcură în rezerva proprie. Vineri, vom aproba o altă hotărâre de guvern în care vom aloca din rezerva de stat aproximativ 16.500 de tone de păcură. Mai avem o rezervă de stat, dar este cu titlul secret”, a precizat ministrul.

El a mai menționat că prioritate vor avea consumatorii casnici și instituțiile publice și abia apoi fabricile și uzinele care funcționează pe gaz. Spînu a declarat că mâine merge la Moscova pentru negocieri și că nu știe care este oferta Gazprom de vânzare a gazelor în acest moment pentru Republica Moldova.

„Mâine, împreună cu Vlad Kulminski, voi fi la Moscova, acolo unde vom discuta despre prelungirea contractului în baza condițiilor avute în 2020–2021 și datoria istorică, Pachetul III Energetic”, a declarat Spînu.

El a mai precizat că Republica Moldova este în acest moment în căutare și de alți furnizori de gaze.

„Suntem și pe partea diplomatică și pe partea ministerului sunt în căutare de surse alternative de gaz. Am discutat despre posibilitatea de a procura gaz inclusiv din rezervele aflate în Ucraina. Noi intenționăm să organizăm o licitație pentru mai multe companii, care dețin gaz”, a declarat Spînu.

Prezent și el în conferința de presă comună cu ministrul Andrei Spînu, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat, la rândul său, că depune toate eforturile diplomatice pentru rezolvarea situației.

„Guvernul are o diplomație activă atât în Est, cât și în Vest. Pregătim mai multe contacte cu Rusia. Am primit invitația de a merge în noiembrie la Moscova, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu, Serghei Lavrov. Mâine și poimâine, mă voi afla la Kiev. Avem schimb de păreri zilnice, poate chiar de mai multe ori pe zi cu partenerii din UE, pe marginea subiectului energetic”, a asigurat Popescu.

Mădălin Necșuțu
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii