VIDEO // Laborator clandestin de producere a anabolizantelor, depistat în Republica Moldova

Anticoruptie.md
13/11/2017
captura video Serviciul Vamal

13 persoane implicate în producerea și exportul clandestin de substanțe anabolizante au fost reținute pe parcursul acestui an de către procurorii PCCOCS. Oamenii legii anunță că bănuiți fac parte dintr-o grupare criminală, destructurată de curând. Printre cei reținuți se numără responsabilul de administrarea activității infracționale a liderului grupării, dar și un vameș, suspectat de afiliere la grupul infracțional.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi la alte imobile care le aparţin bănuiţilor, procurorii și ofițerii SIS au depistat și au ridicat produse anabolizante în formă de pastile şi fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de peste 100.000 de euro, arme de foc şi muniţii, precum şi înscrisuri pe ciornă cu menţiuni despre rulajul bănesc ilegal.

De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii şi ambalării steroizilor, dar şi echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii şi, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.

Potrivit procurorilor, membrii grupării procurau materia primă pentru producerea anabolizantelor din China, o importau în republică prin intermediul coletelor poștale, iar ulterior o ambalau în formă de comprimate și fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători - atât autohtoni, cât și din străinătate. Produsul finit era destinat pieței internaționale, iar comenzile de livrare erau recepționate prin intermediul rețelelor sociale și al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate (în particular, din statele membre ale UE și din SUA). Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piața internațională era realizată atât pe cale rutieră și aeriană, cât și prin intermediul trimiterilor poștale.

Acum o lună, procurorii au reușit să îl identifice și să îl rețină pre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracționale, responsabilul de mentenanța și promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepționarea materiei prime, precum și două persoane care prestau servicii de consultanță juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.

Cercetările desfășurate au mai relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Chișinău 4 (Poșta), care este suspectat de facilitarea trecerii peste frontiera vamală a materiei prime, precum și a produsului finit.

Actualmente, 13 persoane se află în arest, o persoană se află sub control judiciar, iar trei persoane, printre care și liderul grupării, sunt anunțate în căutare internațională, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare. Toți cei reținuți sau aflați în căutare sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie curent, urmare a autosesizării de către ofiţerii de urmărire penală ai Serviciului Vamal și procurori cu privire la reţinerea a doi cetăţeni moldoveni care au transportat peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat anterior o anchetă despre mafia anabolizantelor din Republica Moldova.

Anticoruptie.md
13/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii