VIDEO// Mai mulţi moldoveni care plecau în Italia şi Spania, întorşi de la Aeroportul Chişinău. Care au fost motivele

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Mai mulţi călători care intenționau să ajungă luni în Italia sau Spania, cu o cursă a Companiei AIR Moldova, au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. Reprezentanţii companiei au refuzat să le înregistreze biletele şi să le permită îmbarcarea, pe motiv că nu au prezentat rezultatul testului la Covid-19. Cetățenii păgubiți spun că li s-a refuzat restituirea costului biletelor. Cei mai mulți sunt deciși să-și restabilească drepturile în instanța de judecată.   

Oamenii susţin că s-au imunizat cu ambele doze de vaccin, iar cei de la agenţia de vindere a biletelor pentru avion i-au indus în eroare că nu au nevoie de teste dacă prezintă certificatul de vaccinare.

Liliana Siminica ne-a comunicat că a telefonat cu câteva zile înainte la serviciul de informaţie a Aeroportului Chişinău şi i-au spus că nu are nevoie să treacă un test dacă deţine un certificat de vaccinare.„Eu am ajuns mai devreme la Aeroport, cu o oră şi jumătate înainte, şi am vrut să-mi înregistrez biletul, dar mi-au refuzat pentru că nu aveam testul, chiar dacă le-am prezentat certificatul de vaccinare. Pe teritoriul Aeroportului funcţionează un laborator de testare rapidă la Covid-19, am achitat 450 de lei şi mi-au făcut testul. chiar și cu testul deja făcut nu mi-au permis înregistrarea, pebntru că ar fi fost prea târziu, deşi până la decolare mai rămăseseră încă 25 de minute”, ne-a declarat femeia.

Liliana Siminica spuen că a mers, împreună cu încă vre-o zece persoane, la agenţia care le-a vândut biletele, ca ceară returnarea costului, dar au fost toţi refuzaţi. „Am achitat 280 de euro ca să ajung în Spania. Pe urmă am mai împrumutat 500 de euro şi am cumpărat alt bilet, cu escală în Austria. Sunt profesoară şi această sumă este foarte mare pentru mine. Am decis să ne adresăm în judecată ca să ne fie restituiţi banii. Nu am fost informaţi corespunzător. Certificatul de vaccinare moldovenesc este recunoscut în Spania. Dacă i-au banii de la oameni, trebuie să le presteze servicii de calitate, nu să-şi bată joc de ei”, a adăugat profesoara.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Rosian Vasiloi, şeful Inspectoratului Poliţie de Frontieră, ne-a declarat că poliţia de frontieră verifică doar valabilitatea paşapoartelor, iar regulile de îmbarcare în aeronave sunt stabilite de companiile aeriene. „Din câte cunosc, regulile sunt impuse în dependenţă de restricţiile din ţara de destinaţie”, ne-a spus Vasiloi.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, certificatele de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova sunt recunoscute de Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus, Serbia, Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Armenia, Franța, Olanda şi Cehia.  Sunt în proces de examinare demersurilor de recunoaştere a certificatelor de vaccinare moldoveneşti de către Polonia, Marea Britanie, Franța, Rusia, Irlanda, Letonia, Italia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Luxemburg, Armenia şi Uzbekistan.

 

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii