VIDEO// Mesajul ambasadorului UE, Peter Michalko, către parlamentarii corupți: „Interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice”

Mădălin Necșuțu
05/03/2021

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat joi seara la emisiunea „În Profunzime”, difuzată de Pro TV Chișinău, că nu își schimbă poziția privind formarea guvernului de către persoane condamnate anterior și implicate în „furtul miliardului”.

„Este foarte îngrijorător dacă persoane care au făcut parte din frauda bancară să participe la formarea unui nou Guvern. Asta e poziţia Uniunii Europene de lungă durată, chiar de la alegerile parlamentare. Încă de atunci vorbim de lupta împotriva corupţiei, investigarea fraudei bancare şi spunem că interesele particulare nu au ce căuta în sistemul politicii democratice din Republica Moldova”, a precizat Michalko.

El a mai spus că a primit multe mesaje de susținere pe această poziție din partea cetățenilor și că mulțumește și societății civile care s-a raliat în jurul poziției UE și l-a susținut, după atacurile lui Igor Dodon și Ilan Șor.

Oficialul UE a mai spus că alagerile aniticipate pot fi soluție pentru depășirea crizei politice de la Chișinău. „Voinţa politică este cel mai important factor. Am văzut că anterior toate partidele din Parlament voiau alegeri anticipate, din acestă perspectivă cred că anticipatele pot fi o soluţie de depăşire a acestei crize. Criza va fi soluţionată doar de cei care iau decizii politice în Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Anterior, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor, în frunte cu Igor Dodon și oligarhul fugar Ilan Șor, au criticat mesajele anticorupție ale ambasadorului Michalko și le-au etichetat ca „amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova”. Această retorică a fost coordonată cu Ministerul rus al Afacerilor Externe, care a făcut săptămâna trecută declarații similare. 

Mădălin Necșuțu
05/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii