VIDEO// Ministrul Economiei, Vadim Brânzan: „Se fac tranzacții dubioase, extrageri ilicite de capital și transferuri în conturi off-shore”

Cornelia Cozonac
14/06/2019
CIJM

Ministrul  Economiei și Infrastructurii, Vadim  Brânzan, spune că în prezent s-ar face tranzacții dubioase de pe conturile întreprinderilor cu capital de stat, fluxuri mari de bani fiind transferate în zone off-shore. Oficialul le-a cerut joi angajaților agenților economici din subordinea statului, dar și structurilor anticorupție și financiare, să monitorizeze fluxurile bănești, pentru a elimina abuzurile. „Toți cei care încalcă legea vor fi trași la răspundere”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă.  

„Deținem informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore. Această creștere subită a numărului și volumului unor astfel de tranzacții financiare care nu țin de activitatea zilnică, normală, a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă. Putem iarăși deveni martori ai unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi care încă mai dețin controlul asupra companiilor si instituțiilor de stat”, a menționat Vadim Brânzan.

Oficialul a atenționat că va fi făcut un audit detaliat al tuturor tranzacțiilor de acest fel din ultimul timp și a dat asigurări că „în cazul în care agenții economici cu capital de stat se adeveresc a fi implicați în astfel de tranzacții ilegale care au adus prejudicii statului delapidând averea lui, toate personale implicate indiferent de poziția ocupată. vor fi trase la răspundere în conformitate cu Codul Penal și legislația în vigoare”.

„Regimul personal și dictatorial al lui Plahotniuc, în ultimele sale clipe de agonie, prin intermediul funcționarilor de stat încalcă nu doar legislația Republicii Moldova, ci si tratatele internaționale cu privire la mișcarea capitalului și spălarea mijloacelor bănești. Fac apel la fiecare dintre dumneavoastră, nu fiți victimele acestui regim. Vă îndemn să nu vă implicați în activități ilegale sau dubioase. Nu semnați acte ce ar duce la delapidarea averii statului. Fiecare dintre noi este responsabil în fața legii pentru acțiunile sale”, a declarat Vadim Brânzan.  

Cornelia Cozonac
14/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii