VIDEO// Moldova continuă negocierile cu Gazprom, dar ține toate canalele deschise pentru achiziția de gaze și din surse alternative

Mădălin Necșuțu
26/10/2021

Premierul Natalia Gavriliță a declarat luni seară, într-o emisiune televizată de la Pro TV Chișinău, că Republica Moldova continua negocierile cu Gazprom, dar în paralel a demarat și o campanie de achiziții din alte țări.

Ea a mai afirmat, pentru prima oară, că Republica Moldova dispune de infrastructura necesară care permite achiziționarea gazului din mai multe surse și este acum racordată prin gazoductul Iași-Chișinău la sistem energetic european. Cu toate acestea, pe parcursul lunii octombrie, Chișinăul a primit volume modeste de gaze naturale din partea Ucrainei și României, doar pentru menținerea presiunii gazului în conducte.

O mică cantitate a fost achiziționată, luni, și din Polonia.

„Nu este o problemă de acces, acum putem accesa gaze naturale prin patru puncte de intrare atât din România, cât și din Ucraina și din sud prin revers, dar avem o anomalie pe piața internațională, cu un preț foarte înalt. Nu este o problemă când e vorba de accesarea gazelor naturale, ci la ce preț le putem acces”, a declarat preierul în emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Ea a mai adăugat că Capacitatea gazoductului Iași-Chișinău nu permite totuși asigurarea întregului teritoriu al țării pe timp de iarnă. „Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie, suma o vom achita mai târziu, când prețurile vor fi accesibile”, a mai spus Gavrilița. Ea a dezmințit informația potrivit căreia compania ucraineană Naftogaz ar fi dispusă să livreze 700 de milioane de metri cubi de gaze Republicii Moldova.

Noi negocieri la Sankt-Petersburg cu Gazprom

În emisiunea de aseară, Gavriliță a confirmat că miercuri vice-premierul pentru Infrastructură și Dezvoltare Regională, Andrei Spînu, va merge la Sankt-Petersburd pentru o nouă rundă de negocieri cu șefii Gazprom. Cu toate acestea, ea a avertizat: „Guvernul nu acceptă negocieri din registrul politic cu Gazpromul, ci doar pe dimensiunea economică.”

Gavrilița a subliniat că problemele politice se discută în cadrul unor foruri de ordin politic. Andrei Spînu a anunțat luni că va merge, 26 octombrie, la Sankt Petersburg pentru a negocia cu Gazpromul un nou contract de livrare a gazelor.

Cu toate acestea, specialiștii cred că și această rundă de discuții va aduce ceva concret, altfel că cel mai probabil, Republica Moldova va trebui să discute cu vecinii și partenerii occidentali. În prezent, Republica Moldova a prelungit contractul cu Gazprom până la finele acestei luni plătește un preț exorbitant de 790 de dolari americani pentru mia de metri cubi.


 

Mădălin Necșuțu
26/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii