VIDEO// Președintele Maia Sandu vrea ca Republica Moldova să urmeze exemplul Sloveniei în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice

Mădălin Necșuțu
01/10/2021

Președintele Maia Sandu a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinte sloven, Borut Pahor, că Republica Moldova urmărește atent procesul de digitalizare puternic din Slovenia și că își dorește ca și Chișinăul să calce pe urmele Sloveniei.

„Digitalizarea serviciilor publice este prioritară pentru Guvernul de la Chișinău, iar Slovenia este o autoritate recunoscută în regiune la acest capitol. Suntem interesați de a învăța de la Slovenia în acest domeniu al transformării digitale și al securității cibernetice. O direcție de colaborare ar fi schimbul de experiență cu Centrul Digital din Slovenia și cu Centrul internațional de cercetare în domeniul inteligenței artificiale de la Ljubljana”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mulțumit Sloveniei pentru disponibilitatea de a instrui funcționari publici din Republica Moldova în ultimi ani.

Slovenia deține, în prezent, Președinția Consiliului Uniunii Europene, astfel că Republica Moldova este interesată de a spori vizibilitatea intențiilor sale legate de parcursul european al țării.

„Republica Moldova este interesată, de asemenea, de aprofundarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. Summitul Parteneriatului Estic va avea loc în luna decembrie, în timpul Președinției slovene a Consiliului UE. Acest eveniment este foarte important pentru avansarea agendei europene a țării noastre.

Sperăm că acest summit va pune bazele consolidării de mai departe a Parteneriatului Estic și va oferi o perspectivă europeană mai clară statelor asociate. În calitate de Președintă a Consiliului Uniunii Europene, Slovenia ar putea promova aceste mesaje de încurajare, ce pot da un imbold cooperării în cadrul acestei platforme regionale”, a mai spus Maia Sandu.

 

Mădălin Necșuțu
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii