VIDEO// Procurori surprinși în plină zi de muncă la un chef la șeful Procuraturii Generale

Anticoruptie.md
23/05/2018
Captură foto Jurnal TV

Mai mulți procurori au fost surprinși, marți, 22 mai, de o echipă a Jurnal TV, chefuind în plină zi de muncă acasă la șeful Procuraturii Generale, care își marca ziua de naștere. Procurorii au venit la șeful lor cu flori și cadouri, unii dintre ei fiind aduși cu mașinile de serviciu și așteptați de către șoferi timp de două ore. La plecare, când au văzut echipa de jurnaliști, acuzatorii au luat-o la fugă. Procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat echipei Jurnal TV că nu vede nicio problemă în acest lucru.

Potrivit Jurnal TV, la ora 14, o delegație formată din șapte procurori și-a lăsat mașinile la câteva sute de metri și a pornit pe jos spre casa șefului lor. Printre acuzatori îl vedem pe șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefraț, dar și pe doi adjuncți de-ai săi, Corneliu Bratunov și Vitalie Sibov. În centru era Marcel Cimbir, un alt adjunct al lui Șaptefraț, tot el șeful oficiului Botanica. A fost prezent și un alt adjunct - Eduard Mașnic, șef al oficiului Buiucani.

Reportajul poate fi urmărit aici.

Printre oaspeți s-a numărat și fostul procuror general, Corneliu Gurin. El a ieșit din mașina sa cu o pungă, în care se vedea că este un cadou, și a așteptat la poarta lui Harunjen până i s-a deschis. După ce Gurin a fluturat cu mâna de câteva ori spre camerele de supraveghere, instalate la poarta succesorului său, fostul șef al Procuraturii Generale a fost văzut în sfârșit și lăsat să intre.

Eduard Harunjen a ieșit în fața echipei Jurnal TV și a declarat că și-a chemat actualii și foștii colegi la petrecerea organizată cu prilejul zilei sale de naștere, care a fost pe 19 mai, însă atunci era în străinătate.

Presa a mai scris și despre alte chefuri la care procurori au mers cu mașinile de serviciu. Nu se cunoaște dacă au fost demarate anchete interne în aceste cazuri și dacă au fost aplicate sancțiuni. 

Experți în domeniul anticorupție califică faptele procurorilor drept un abuz în serviciu și care aduce prejudiciu imaginii procuraturii. Ei spun că în acest caz ar trebui să se sesizeze Consiliul Superior al Procurorilor și Inspecția Procurorilor, care să ceară Colegiului de disciplină și etică să cerceteze cazul sub aspectul că procurorii au lipsit de la locul de muncă timp de câteva ore și au folosit în scop personal mașinile de serviciu. Colegiul de disciplină şi etică al procurorilor este în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor și are atribuții de a examina cauzele disciplinare inițiate împotriva procurorilor, primite de la Inspecția procurorilor, și, respectiv, de a aplica, după caz, sancțiuni disciplinare. Colegiul adoptă recomandări privind prevenirea abaterilor disciplinare în cadrul Procuraturii și respectarea eticii procurorilor.

Anticoruptie.md
23/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii