Secretarul General al NATO, Mark Rutte, declară că organizația pe care o conduce are un dialog consitent cu autoritățile moldovenești, în special cu șefa statului, Maia Sandu. Într-o conferință de presă, organizată la Bruxelles, Rutte a menționat că România ar putea ajuta Republica Moldova în problema dronelor căzute pe teritoriul ei. Totuși, oficialul a menționat că această decizie ar trebui lluată în cadrul unor discuții bilaterale.
Rutte a vorbit despre relațiile NATO cu Republica Moldova, înainte de Reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se desfășoară pe 3 și 4 decembrie, la Bruxelles.
„Am cel mai mare respect pentru Maia Sandu, președintele Moldovei, și comunic intens cu ea, iar acest lucru va continua”, a spus oficialul NATO.
Rutte a mai menționat că România ar putea ajuta Republica Moldova să se apere de drone, doar că decizia ar trebui luată în carul unor discuții bilaterale.
„Problema legată de drone este, cred, și o chestiune bilaterală. România și Moldova ar putea purta discuții aici, așa că nu depinde de mine. Înțeleg întrebarea, dar aș lăsa acest aspect autorităților române pentru moment. Însă puteți fi siguri că Moldova este foarte prezentă pe radarul nostru NATO. Respectăm țara, respectăm conducerea. Mai ales având în vedere ce s-a întâmplat în timpul alegerilor și referendumului. În pofida influenței externe care a existat, Guvernul a reușit să meargă înainte într-un mod calm și măsurat, alături de populație”, a menționat Mark Rutte.
Săptămâna curentă, o dronă rusească a fost depistată în raionul Orhei, după ce, pe 19 noiembrie, un aparat de zbor a căzut chiar în capitală. De la începutul lunii noiembrie, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost depistate alte trei drone eșuate.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii