VIDEO // Un pensionar din Chișinău a acționat în judecată un membru al CSM: „Mi-a furat dreptul la apărare”

Julieta Savițchi
05/11/2018
Ion Cernolev

Ion Cernolev, pensionar din Chișinău, a acționat în judecată un membru al Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că acesta, pe când lucra la Judecătoria sectorului Râșcani, l-ar fi privat de dreptul la apărare. Bătrânul susține că magistratul Anatol Galben ar fi luat în 2015 o decizie într-un dosar contravențional în lipsa părților. „El m-a furat pe mine, mi-a furat dreptul la apărare”, afirmă pensionarul.

Cernolev susține că prin deciza luată de Galben a fost legalizată construcția ilegală a vecinei sale. Bărbatul a precizat că a depus o plângere la Inspecția de Stat în Construcții, care a pornit un proces contravențional. Judecătorul Galben a încetat procesul pe motivul expirării termenului de prescripție. „Eu nu am știut nimic, nu am fost citat. Să vedeți decizia luată de Galben. Scrie peste tot că ea (vecina, n.r.) este vinovată, iar la urmă nu o condamnă”, a adăugat Cernolev.

Solicitat prin intermediul serviciului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Galben a respins acuzațiile, menționând că dacă cineva nu este de acord cu decizia instanței de fond, o poate contesta în instanța ierarhic superioară. Cernolev nu a fost privat de acest drept.

Fost procuror, Anatol Galben a lucrat timp de 13 ani judecător în Ialoveni și în sectorul Râșcani al Capitalei. Începând cu 19 ianuarie 2018, este membru al CSM. Judecătorul Anatol Galben a ajuns în atenția publică datorită faptului că a examinat în aprilie 2009 în comisariate mai multe demersuri de aplicare a arestului preventiv pe numele tinerilor maltratați de polițiști pentru că au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris despre Anatol Galben că, în timpul protestelor din aprilie 2009, a examinat 33 de demersuri ale procurorilor de aplicare a măsurilor preventive în privința protestatarilor şi a admis nouă dintre acestea. 

Spre deosebire de alţi colegi care au emis mandate de arestare în comisariatele de poliţie, Anatol Galben nu a fost sancţionat de CSM. În 2013, Anatol Galben a fost sancţionat disciplinar cu avertisment „pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor garantate de CtEDO şi reglemetate de legislaţia naţională”. 

În 2014, Anatol Galben a primit aceeași sancţiune. Magistratul a fost avertizat după ce a emis o încheiere într-un dosar penal în care era vizat Anatol Stipuleac, reprezentat atunci de avocata Ana Ursachi. Apărătoarea a fost înlăturată din şedinţă după ce procurorul a obiectat că ea nu are mandat de reprezentare a clientului său. În replică, Ursachi a anunţat că mandatul se află în cauza penală în care era vizat bărbatul. Anatol Galben, printr-o încheiere, a eliminat-o pe avocată din proces. Procedura disciplinară a fost intentată de către Dumitru Visterniceanu, membru al CSM.

În pofida acestor sancțiuni, Anatol Galben a obținut în 2014 calificativul „foarte bine” de la Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor. Potrivit hotărârii acestui colegiu, un dosar examinat de Anatol Galben a fost obiect de examinare la CEDO. Asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului” a indicat însă că două hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătorul au constituit obiect de examinare la CEDO.

Julieta Savițchi
05/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii