Viorel Chetraru: „Corupții pe care îi investigăm au acces larg la mass-media”

Anticoruptie.md
27/10/2017
Viorel Chetraru (stânga), alături de Anatolie Donciu, președintele în exerciţiu al CNI. Foto: CIJM

Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), mandatul căruia a expirat la 25 octombrie, susţine că evoluțiile pe zona combaterii corupției în rândul înalților functionari sunt importante, în Republica Moldova fiind desfăşurate acţiuni fără precedent. „CNA a contribuit decisiv în acest sens la acțiunile inițiate de Procuratura Anticorupție. Însă, desigur, e mult de muncit până să putem spune că în tara noastră corupția s-a diminuat semnificativ”, a declarat Viorel Chetraru, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă

Directorul în exerciţiu al CNA, care s-a aflat la şefia instituţiei timp de opt ani, recunoaşte că s-a gândit să demisioneze de mai multe ori. „Asta nu pentru că m-au speriat atacurile asupra mea, dar pentru că se exercitau presiuni inadmisibile asupra instituției, iar un caz a fost cel din 2012, într-adevăr, când am fost supuși unor atacuri extrem de dure din partea unui partid, CNA era plimbat de sub Guvern sub Parlament, apoi invers. Multe din aceste acțiuni aveau rolul de a ne bloca în activitate”, a mai spus Viorel Chetraru.

În 2013, PLDM şi PCRM au votat pentru readucerea Centrului Naţional Anticorupţie în subordinea Guvernului, după ce la 1 octombrie 2012 CNA a fost trecut sub control parlamentar. Reformele prin care a trecut instituţia au fost menţionate anterior de Viorel Chetraru într-un discurs public critic.

Potrivit lui, corupții pe care îi investighează CNA „au acces larg la mass-media și nu folosesc acest acces pentru a-și susține nevinovăția, dar pentru a denigra ancheta sau pe anchetatori”. 

Portalul Anticoruptie.md i-a solicitat lui Viorel Chetraru un interviu de mai multe ori, şeful CNA respingând invitaţiile noastre. 

O anchetă a Ziarului de Gardă arată că, în cei opt ani, generalul a vândut un apartament, a donat un garaj fratelui său şi a cumpărat de la soacra sa o casă de milioane, în care locuia deja de câţiva ani. Anul trecut, soacra şefului CNA a mai vândut alte două terenuri în centrul Chişinăului, care valorează câteva milioane de lei. 

Anticoruptie.md
27/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii