Viorel Morari, despre dosarele pe numele lui Plahotniuc: „Anterior, nimeni nu risca să prezinte informații împotriva lui”

Anticoruptie.md
26/10/2019

În perioada în care la guvernare se afla Partidul Democrat exista un control asupra mai multor instituții de stat și nimeni nu ar fi riscat să prezinte informații împotriva fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, pentru că ar fi rămas imediat fără funcție. Declarațiile aparțin procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și au fost făcute în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație de vineri.

Morari a explicat de ce dosarele penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari au fost pornite abia după ce Plahotniuc a plecat din țară. Potrivit lui, informațiile prezentate în raportul Kroll nu erau suficiente pentru a porni un dosar penal pe numele lui Plahotniuc: „E posibil ca dosarul penal să fi fost pornit mai devreme. Erau suficiente informații pentru o bănuială rezonabilă, dar nu pentru a proba urmărirea penală. Eu să fi fost pornit dosar penal, aveam nevoie de informație preliminară, o analiză, de la mai multe instituții, SPCSB, CNA, IGP, alte organe”, a declarat  Viorel Morari în cadrul clubului de presă.

El a subliniat că atunci nimeni nu ar fi avut curajul să prezinte informații împotriva lui Plahotniuc. „Obiectiv vorbind, nimeni din actori n-ar fi riscat să-mi prezinte informația. Și chiar dacă o făceau, posibil ei nu se mențineau în funcție și posibil eu era să fiu eliberat pe un alt caz de corupție, cum ar fi preluarea unei afaceri sau cu încălcări de genul tergiversarea urmăririi penale în cadrul PA sau alte încălcări de ordin disciplinar care inevitabil ar putea fi constatate în cadrul unui control frontal”, a adăugat Morari.

Anticoruptie.md
26/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii